Nem árt felkészülni: Itt a kihűlés, fagyás és hirtelen rosszullétek időszaka

Akt.:
Ájult ember a nyíregyházi Bessenyei téren – időben riasztották a mentőket
Ájult ember a nyíregyházi Bessenyei téren – időben riasztották a mentőket - © Fotó: Pusztai Sándor
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az idősebbek hőérzete csalóka, hosszasan ne tartózkodjanak kinn a mínuszokban!


Egy csésze ­forró tea, egy könnyű reggeli, réteges öltözet és a meleg lábbeli is kijár télen, mielőtt kilépünk a mínuszokba.

A zordabb időjárás – ugyanúgy, mint az extrém kánikula – a szív- és érrendszeri, valamint a magas vérnyomással küzdő betegeket veszélyezteti ­leginkább, az idősebbek ­szervezete ugyanis rosszabbul tolerálja az extrém időjárást.

– A hidegfront érkezése és az alkalmazkodás nagy hideghez még az egészséges szervezetnek is kihívás, a szív- és érrendszeri betegeknek nem megy gördülékenyen az átállás. Ezért a legfontosabb, hogy a krónikus betegek hosszabb ideig ne tartózkodjanak a szabadban, s öltözzenek fel rétegesen, óvják végtagjaikat a fagyástól – mondta dr. Dobos László háziorvos.

Változhat a gyógyszeradag

– Ilyenkor a szív sokkal nagyobb megterhelésnek van kitéve, a test motorja nagyobb erőt fejt ki annak érdekében, hogy a vér eljusson végtagjainkhoz, ahol lassul a keringés. A szív fokozott munkáját nem bírják a krónikus betegek, egyébként a magas vérnyomás önmagában is terheli a szívet, emellett a hidegben a vérnyomáskiugráshoz kapcsolódó panaszok is kiújulhatnak, ilyen a tarkótáji fájdalom, fejfájás és szédülés. Ajánlatos naponta többször megmérni és feljegyezni a vérnyomásértékeket, s a megszokott gyógyszeradagok módosítása is szükségessé válhat – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Az idősebbek elfejtenek inni, a megfelelő mennyiségű folyadék, gyógyteák, vitaminok szükségesek a vírusos fertőzések elkerülésére, hiszen a légúti betegségekkel szemben is fel kell venni a kesztyűt, a 60 év felettiek az influenza elleni vakcinával védekezhetnek.

Kihűlés- és fagyásveszély

– A szervezet minden apró változása jelez valamit, ha baj van, időben fel kell keresni a háziorvost, ezt ne feledjék, akik gondozásra, kontrollra szorulnak – mondta dr. Dobos László, aki még egy fontos dologra felhívta a figyelmet.

– Óvatosan kell bánni az alkoholfogyasztással, mert „becsapja” a szervezetet. Hatására a bőr kipirul, az ember úgy érzi, felmelegszik a teste, és noha a testfelszín hőmérséklete megnő, a szerveké lecsökken – mondta, s hozzátette: a fagysérüléseknek különböző súlyossági fokozatai vannak, ha a szövetek is elhalnak, orvoshoz kell fordulni.

S, ami még nagyon fontos: a kihűlés nem csak az utcán, de a fűtetlen lakásban is bekövetkezhet, ezért az önel­látásra képtelen idősekre télen fokozottabban oda kell figyelni!

KO


Nyíregyháza - Mentő szirénája harsant a nyíregyházi belvárosban, majd amikor ismét felvisított a sziréna, tudni lehetett, hogy a bejelentés nyomán a pontos helyszínt keresik. A Bessenyi tér hátsó részén állt meg a jármű, és egy rendőrjárőr is megérkezett. A mentők egy földön fekvő, talán idősebb emb...

A tél első hétvégéjén is marad a hideg
Budapest - A tél első hétvégéjén is marad a hideg, helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. Jelentősebb csapadék nem várható, csak kisebb havazás valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. Pé...