Nem árt észnél lenni

Nem árt észnél lenni
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A szakember szerint téves az a felfogás, hogy csak üljünk és várjuk a bank levelét.

A bankok az elszámoló levelek jó részét még nem küldték ki, ezért van idő átnézni a hitelszerződéseket. Téves az a felfogás, hogy nyugodtan üljünk és várjuk a bank levelét. Már most látszik, hogy a pénzintézet a saját szája íze szerint próbál meg elszámolni – állítja Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének a főtitkára.

Bizonyára jól…

A bank által közölt képleteket matematikailag bizonyára jól levezették, hiszen azt az MNB ellenőrzi. A rendesen fizetett hiteleknél nem lesz különösebb hiba, korrekt elszámolást fognak kapni az ügyfelek. Legalábbis, aszerint ahogy a törvény azt leírja. Nem árt viszont figyelemmel kísérni azokat a szerződéseket, ahol a futamidő alatt valamilyen törés következett be. Szerződésmódosítás, fizetési könnyítés, tőkésítés, újrastrukturálás, a törlesztési ütemben történő változtatás. Ezeket a módosításokat a bank elsősorban a saját érdekei alapján módosította és a törlesztési ütemezést esetleg megváltoztatta.

Kinek az érdeke?

Sok esetben a változások nem az ügyfél érdekei alapján történtek. A törlesztési ütemezés megváltoztatása, vagy bizonyos tételek máshová sorolása máris torzíthatja az elszámolás eredményét. Ezeket a kifogásokat a pénzintézet részére az elszámolás után rendelkezésre álló 1 hónapos határidőn belül a pénzintézet felé jelezni kell. A tisztázatlanul elkönyvelt tételekre mindenképpen magyarázatot kell kérni. Az elmaradt tartozások tőkésítésénél a már egyszer késedelmi kamatokkal megterhelt összegekre újabb késedelmi kamatokat számolhatnak fel. Az új törlesztő táblázat esetében gyakori, hogy az nem az eredetinek a folytatása, hanem felborul a tőke és a kamat fizetésének az aránya. Ugyanez megtörténhetett hitelszerződések indokolatlan összevonása esetén is. Az elszámoltató levél elfogadásával elismerjük a tartozás mértékét, tehát ha most nem vitatjuk az eltérést, akkor a későbbiekben már kevésbé lesz erre lehetőség.

HBN