Nem arról van szó…

Nem arról van szó…
© Illusztráció: Matey István
Ha egy országban van 3 ezer 200 település, és közülük 2 ezer 200 sorba áll a szociális tűzifáért, akkor ebből a felszínes szemlélő akár arra a következtetésre is juthatna, hogy az elszegényedés folyamata legalábbis komoly kihívás elé állítja a döntéshozatalra felkent politikai elitet. Másutt talán, de nem nálunk! Petneházi Attila írása.

Hiszen a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára épp a minap szögezte le: bár a szociális tűzifára pályázó települések száma évről évre nő, ez nem azt jelenti, hogy több lenne a rászoruló. Mivel 2013 óta folyamatosan javulnak a szegénységi mutatók, inkább arról lehet szó, hogy az önkormányzatok felismerték a pályázatban rejlő rendkívüli lehetőséget.

Hajlanék én arra, hogy minden szavát igyam ennek a derék hivatalnoknak, bár kicsit zavar, hogy itt a végeken (legyen szó közmunkásról vagy akár polgármesterről) mintha kevésbé osztanák Pogácsás úr kincstári optimizmusát. Utóbbiak még mindig azon értetlenkednek, hogy miért pont a lakosság lélekszámához kell kötni a szociális jogosultságot, hiszen attól, hogy egy település városi rangot visel, a polgárai még lehetnek olyan szegények, mint a templom egere. A minisztérium ólomüveg ablakain keresztül persze tűnhet egészen másnak a magyar valóság, mint az egyszeri ember szemüvegén át.

– Petneházi Attila –