növekedés

2019.07.17. 06:29

Minden ötödik magyarra jut egy vállalkozás

Egyre többen vágnak bele saját üzletbe.

Forrás: Shutterstock

Több mint 1,9 millió gazdasági szervezetet tartottak nyilván a múlt év végén, 2,1 százalékkal, azaz 38 ezerrel többet, mint 2017-ben – írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság szerdai száma.

Országosan 2018 végén ezer lakosra 180 vállalkozás jutott, ebből 127 egyéni és 53 társas. Az utóbbiak legnagyobb hányadát, 72 százalékát képviselő korlátolt felelősségű társaságok száma tavaly 1 százalékkal csökkent, de ez a trend már 2014 óta tart, összefüggésben a törzstőke minimális összegének 3 millió forintra történő visszaemelésével.

A társas vállalkozások 23 százalékát kitevő betéti társaságok térvesztése már régebben elkezdődött, a múlt évi szűkülés mértéke 3,7 százalékos volt, viszont a részvénytársaságok száma – csakúgy, mint korábban – nőtt.

Budapesten a legnagyobb a vállalkozási aktivitás, emellett Pest megyében is meghaladta a vállalkozások sűrűsége az országos átlagot. Az önálló vállalkozók népességarányos száma Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb.

Az ezer lakosra jutó összes vállalkozásszám alapján a fővárost alföldi és Balaton-parti megyék követték a rangsorban, főként a jó mezőgazdasági adottságokkal összefüggő őstermelői aktivitás és a turizmushoz kapcsolódó gazdasági tevékenységek következtében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában