Nem akar egészségügyi kancellárokat az Együtt

Debrecen – A Fidesz képviselője szerint jelentős összegeket költenek az ágazatra.

Dr. Szegedi István, az Együtt debreceni önkormányzati képviselője sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évtizedben sokat romlott az egészségügyi ellátás minősége és nőtt az ágazatban dolgozók kizsákmányolása. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy tartósan kevés pénzt kap az ágazat. Míg a visegrádi országok átlagosan nemzeti jövedelmük 6,5 százalékát fordítják egészségügyre, addig nálunk ez az arány mindössze 4-4,5 százalék – ismertette. Dr. Szegedi István szerint az, hogy a kormány kancellárokat akar kinevezni az egészségügyi intézményekhez, nem oldja meg a problémákat.

Szigetvári Viktor az Együtt elnöke hozzátette: a Fidesz az egészségügy örökölt problémáit súlyosbította. Az állandóan újratermelődő kórházi adósságok rendezésére azt javasolta, hogy a stadion építésekre és az olimpiai felkészülésre eltett pénzből adjanak azonnal 120 milliárdot. Ezen felül növeljék a GDP egy százalékával az egészségügyi kiadásokat, emeljék a béreket és javítsák a kórházakban az élelmezést.

Dr. Pósán László a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője erre úgy reagált, hogy a felsőoktatásban működő kancellárok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, jelentősen javították a gazdálkodást. Akkor miért ne lehetnének az egészségügyben is – tette fel a kérdést. Elmondta: a polgári kormány regnálása óta debreceni egészségügyi intézményekben több mint 30 milliárdos fejlesztést hajtottak végre. Ezen kívül jelentős béremelések is voltak, vannak és lesznek az ágazatban, de felelősen csak addig lehet nyújtózkodni, ameddig azt a gazdaság lehetőségei megengedik – hangsúlyozta dr. Pósán László.

HBN-OCs