Nem a turisták bűnöznek Szoboszlón

Nem a turisták bűnöznek Szoboszlón
© Fotó: Imipress
Hajdúszoboszló – Folytatódott az elmúlt évek kedvező bűnügyi tendenciája a Hajdúszoboszlón: kevesebb ismertté vált bűncselekményt regisztráltak, a felderítés hatékonysága pedig javult – derül ki dr. Gali Sándor ezredes, rendőrkapitány márciusi testületi ülésre készített beszámolójából. A garázdaságok, illetve a testi sértések nagy részben ittas helyi személyekhez kötődnek, a kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárások jelentős részében pedig az elkövetők marihuánát vagy amfetamint fogyasztottak.

Mint az a márciusi testületi ülésre készített dokumentumból kiderült, tavaly összesen 603 bűncselekményt regisztráltak, szemben az egy évvel korábbi 646 esettel szemben (a felderítések hatékonysága tíz százalékot javulva közel 73 százalék).

Az adatokban feltűnő viszont a lakásbetörések számának megugrása: a tavalyelőtti adatokhoz képest 2015-ben majdnem kétszer annyi ilyen bűncselekményt (55-öt) regisztráltak. Ezt a beszámolóban azzal magyarázza a kapitány, hogy több eljárás az előző évről húzódott át és zárult le. Szintén több a rongálás, mint korábban: a 2014-es 19 esettel szemben tavaly 33 alkalommal indítottak emiatt eljárást. Rablásból is többet (négyet) követtek el, mint egy évvel korábban, ám mindegyik felderítését eredményesen zárták a nyomozók.

Mint azt Gali Sándor megállapítja, a garázdaságok, illetve a testi sértések nagy részben olyan helyiekhez kötődnek, akik szórakozóhelyen alkoholt fogyasztottak, idegenforgalmi szezonban és azon kívül is. A nyáron elkövetett bűncselekmények azonban az idegenforgalmilag frekventált helyekre (fürdő, Szent István park, Mátyás király sétány, városközpont) koncentrálódnak. Emlékeztetett, hogy tavaly is érkeztek Nagyváradról rendőrök, akikkel a szezonban közösen végeztek közterületi szolgálatot. Jó hír viszont, sem 2014-ben, sem tavaly nem loptak el autót a fürdővárosban, illetve hogy két autófeltörésről van a rendőrségnek tudomása.

A rendőrkapitány a kábítószerrel való visszaélés miatt indult eljárásokra is kitért. Azt írja, hogy az eljárások jelentős részében az elkövetők marihuánát vagy amfetamint fogyasztottak, vagy olyan anyagot, amely a lefoglalás időpontjában még nem minősült pszichoaktív anyagnak. A fogyasztók a büntethetőségük megszüntethetősége miatt inkább a hat hónapos elterelést vállalták.

HBN


Új táblák

Pótolták a hiányzó, lakott terület kezdetét és végét jelző táblákat a Böszörményi út környékén Hajdúszobosz­lón, amelyeket a városgazdálkodási társaság korábban már megrendelt, március elején pedig mindet kihelyezte.


Kevéssel több a baleset

A megyei eredményekhez hasonlóan némileg romlott a baleseti statisztika, bár nem nagy mértékben: összesen mintegy 5 százalékkal több személyi sérüléssel járó közúti baleset történt. Évek óta stagnál viszont a halálos balesetek száma: mint 2012 óta mindig, tavaly is egy követelt emberéletet (2014-ben azonban az egyikben hárman veszítették életüket). Örvendetes viszont, hogy csökkent a súlyos sérüléssel járó balesetek száma, a könnyű sérüléssel végződőeké azonban emelkedett.