Nem a színház teszi a művet

A tavaly résztvevő kabai Lakat Színpad
A tavaly résztvevő kabai Lakat Színpad
Debrecen – Harmadik alkalommal indul el a Pajtaszínház Program, megyénkből Monostorpályi vesz részt benne.

Idén újabb 19 településen alakul Pajtaszínházi Közösség, ennek köszönhetően már 62 helységet ér el a fejlesztő program. Ennek részeként a színjátszó körökkel fél éven keresztül dolgozik együtt egy szakmai mentor és egy helyi amatőr művészeti csoportvezető. A közös munka eredményeként létrehozott alkotásokat az amatőr színjátszás ünnepének számító Pajtaszínházi Szemlén 2018. január 27-28-án adják elő a Nemzeti Színházban.

2017-ben az alábbi települések vesznek részt a Pajtaszínház Programban: Városföld, Vásárosbéc, Kétsoprony, Hollóháza, Apátfalva, Magyar­almás, Dör, Monostorpályi, Atkár, Jásztelek, Tardos, Tar, Bag, Hedrehely, Újdombrád, Pálfa, Kissomlyó, Sümegprága, Milejszeg. Az elmúlt két programba az ország összes megyéje, 43 színtársulattal kapcsolódott be és az amatőr színjátszás seregszemléjére több mint kétezer ember volt kíváncsi – olvashatjuk a szervezők közleményében.

A Pajtaszínház Program hatása megkérdőjelezhetetlen, mindezt az elmúlt év két sikere is bizonyítja. 35 társulat a projekt befejezését követően is működik, azóta 31 új darabot állítottak színpadra, és mintegy 120 településen léptek fel falunapok, fesztiválok, népünnepélyek keretében. A projekt idén is folytatja küldetését, a színjátszás hagyományainak felelevenítését, új lakossági aktivitások kezdeményezését és a kistelepülések közösségfejlesztésének elősegítését.

HBN