Nem a rekordok éve volt

Debrecen – Az elmúlt évben a gyümölcstermés mintegy 400 ezer tonnával marad el a korábbitól.

Meg se közelítette a 2014-est rekordot tavaly a hazai gyümölcs- és zöldségtermesztés. Az első becslések szerint mintegy 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt takarítottak be a termelők, ez pedig mintegy 500 ezer tonnával volt kevesebb a 2014-es rekordnál. A terméskiesés oka főként a szélsőséges időjárás, a fagy, a nagy meleg és a kevés csapadék volt – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

Mi okozta?

Az elmúlt évben gyümölcsből mintegy 900 ezer tonna termett, amely mintegy 400 ezer tonnával marad el a 2014. évitől. Három gyümölcsből volt jelentős a terméskiesés: almából, meggyből és kajszibarackból. Almából mintegy 450-480 ezer tonnát takarítottak be, míg meggyből 23-25 ezer tonnával lett kevesebb a termés, mint a megelőző évi 85-90 ezer tonna. Kajsziból 20 ezer tonna termett szemben az egy évvvel korábbi 34 ezer tonnával. A terméskiesést az almaültetvényekben a tavaszi virágképződés hiánya, illetve az aszály okozták, míg a meggy esetében a fagykár volt jelentős, elsősorban a korai fajtáknál. A fagykár megtizedelte a kajszibarackot is, az Alföldön akadtak olyan ültetvények, ahol 100 százalékos terméskieséssel néztek szembe a gazdák. Továbbá a gönci tájkörzetben a kajszinál több ültetvényben a fák 20-30 százaléka is kipusztult az úgynevezett „gutaütés” miatt, míg a korábbi években ez az arány csak 3-5 százalék körül alakult.

Jó minőségben

A gyümölcsök minősége ugyanakkor jó volt, és az árak is kedvezően alakultak. Ez a gazdálkodók számára azt jelentette, hogy azok a gazdák, akik megfelelő technológiai háttérrel rendelkeznek, egy átlagos termést tekintve akár több jövedelemhez is juthattak, mint az előző évben – fogalmazott Csizmadia György, a FruitVeb alelnöke. Zöldségből mintegy 100 ezer tonnával kevesebbet takarítottak be a gazdálkodók 2015-ben, mint egy évvel korábban. Mintegy 1,7 millió tonna lett a megtermelt zöldségek összmennyisége. A hajtatott zöldségekből – a gombával együtt – 430 ezer tonnát takarítottak be, míg a szántóföldi zöldségek országos hozama 1,26 millió tonnára rúg.

HBN
hirdetés