Nem a legdrágább, hanem a legolcsóbb

Nem a legdrágább, hanem a legolcsóbb
Az „Olvasóink írják” rovatban Élhető-e a város? címmel a következő áll: „Miért kell Debrecenben az országos átlagnál is többet fizetni a csapvízért, mely nem éppen olyan kiváló minőségű, amint azt Ányos úr nyilatkozta?”

Az olvasó állítását cáfolja egy debreceni hírportálon is napvilágot látott összeállítás.  Ebben az írásban arról értesülhetünk, hogy valaki elővette a tényadatokat, és összehasonlítva a Magyarországi nagyvárosok víz és csatornadíjait, arra a megállapításra jutott, hogy Debrecenben a legolcsóbb a víz. Az összehasonlításban szereplő adatok 1 köbméterre vetítve: Pécs: 686; Győr: 682,50; Szeged: 583,40; Budapest: 568,10; Miskolc: 567; Debrecen: 513 forint. Az elemi matematika szabályai szerint – és szerintem is –, Debrecenben nem a legdrágább, hanem a legolcsóbb a víziközműves szolgáltatás.
Ezek alapján az írás többi adatának (?) tényszerűsége is megkérdőjelezhető.

Ugyanakkor általánosságban kérdezem, drága-e a magyarországi nagyvárosokban a vezetékes vízszolgáltatás 70 fillér, és 50 filléres áron literenként, amikor a bevásárló központokban 50 és 200 forint közötti árat fizetünk az ásványvízért literenként?
Ányos József vezérigazgató, Debreceni Vízmű Zrt.