Nem a cigánysága miatt verték meg

Akt.:
Nem a cigánysága miatt verték meg
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Két embert ítéltek el szerdán a 2012-ben a Home diszkónál történt súlyos bántalmazás miatt.

A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék 2 év, illetve 1 év – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta azt a két férfit, akiket egy fiatalember megverése miatt marasztaltak el. A vád szerint a 2012 májusában a debreceni Home diszkónál történt bántalmazásban közrejátszott az áldozat roma származása, ugyanakkor ezt nem támasztották alá sem az első-, sem a másodfokú bíróság megállapításai.

A bírósági tényállás szerint a provokatív stílusáról és rendőrségi ügyeiről ismert sértett hiába próbált bejutni a szórakozóhelyre, a rendész elküldte. Szerette volna megtudni kitiltása konkrét okát, míg végül a diszkóbirodalmáról és korrupciós ügyeiről elhíresült V. László debreceni érdekeltségeit felügyelő H. Imre Lajossal került összetűzésbe. Az ítélet indoklása alapján a sértett ittasságával és agresszivitásával vonta magára a vádlott haragját, és bár a verés során „cigányoztak”, semmi sem bizonyította, hogy eleve a származása miatt támadtak rá (hanem korábbi tűrhetetlen magatartása miatt nem akarták beengedni).

Az ügyészség, az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, a másodrendű vádlott ugyanakkor felmentésért fellebbezett, így az ügyben harmadfokon születhet jogerős döntés.

A sértett azóta elhunyt, úgy tudjuk, felakasztotta magát.

HBN


Másodfokon sem született jogerős ítélet a belvárosi bántalmazás ügyében
A társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntette mellett társtettesként elkövetett garázdaságban is bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék azt a két férfit, akiket eredetileg közösség tagja ellen, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettével vádolt az ügyészség.
hirdetés