„Nem ünneplünk túl hangosan”

Tízéves a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. Ezen idő alatt több mint egymillióan látogattak el a zeneünnepre. – Interjú Bátor Tamással, az operafesztivál igazgatójával

Miskolc. Bár ünneplésre lenne ok, hiszen a tizedik operafesztivál kezdődik szerda este, az éljenzés mégis szerényebb lesz, és virágcsokrokból is kisebbeket rendeltek, mint az elmúlt években. Ennek okairól Bátor Tamás fesztiváligazgató beszélt lapunknak.
 
Tízéves a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. Visszatekintve az elmúlt évtizedre, mit tart az azóta már nemzetközi hírűvé vált zenei rendezvénysorozat legnagyobb sikerének?
Bátor Tamás: A legnagyobb siker az, hogy megtarthatjuk a jubileumi fesztivált. Hiszen voltak olyan évek, amikor megingani látszott a rendezvény pénzügyi háttere. Ilyen volt 2002., mikor lemondott Müller Péter Sziámi és 2004., akkor rendkívül nehéz anyagi nehézségekkel kellett megküzdenünk. Aztán olyan gazdasági csapások következtek, melyektől még inkább sújtottak bennünket, például hogy nem igényelhettük vissza a 25 százalékos áfát. Az önkormányzat azonban mindig támogatott bennünket. A anyagi nehézségeken túl a jubileumi Bartók+… annak is köszönhető, hogy a rendezvény bizonyított. A kezdeti években voltak olyan kritikák, hogy nem él majd sokáig a fesztivál, de most azt mondom, még a huszadikat is megéljük.
 
Annak idején olyan kritikák is érték a fesztivált, hogy nem szerencsés Bartók műveit operaszerzőkkel párosítani, és hogy egyszer a „plusz” után elfogynak a zeneszerzők, elfogynak a témák.
Bátor Tamás: Az elmúlt tíz év ezeknek a kételkedőknek is választ adott. Bartók jelenti ugyanis a gyökereket, amire építkezünk, a világ nagy operaszerzőinek műveit pedig meg lehet ismételni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az operafesztivál közönségének ezenkívül lenne alkalma egy csokorban látni-hallani Verdi, Puccini vagy Mozart zseniális műveit. A fesztivált igazolják azok a neves művészek és együttesek is, akik újra és újra elfogadják a meghívásunkat, szívesen jönnek, és elismerően nyilatkoznak a rendezvényről.
 
 
Esett szó az anyagi nehézségekről. Úgy tudom, ez a probléma ebben az évben sem kerülte el a fesztivált.
Bátor Tamás: Az idén a központi támogatás útja nehezíti a helyzetünket. A támogatás nagyobbik felére ugyanis későn írta ki a pályázatot a szakminisztérium. Mi erre pályáztunk, és bízunk is abban, hogy megkapjuk a támogatást. Ha viszont nem érkezik meg idejében a támogatás július 20-áig, nem tudjuk kifizetni a fellépő művészeket és együtteseket, a határidőt pedig tartanunk kell. A helyzet megoldása céljából a miskolci önkormányzathoz fordultunk. Az önkormányzat egyébként is támogat bennünket évente 120-130 millió forinttal. Ennek a pénznek azonban csak egy része jelent kiadást, hiszen mi a rendezvény által közel 80 millió forintot visszaadunk a városnak a vendéglátókon és a kereskedőkön keresztül.
 
Az anyagi gondok miatt változott a program az eredeti elképzelésekhez képest?
Bátor Tamás: Igen, hiszen biztonságos költségvetésre törekszünk. A programokba azonban az árvíz is beleszólt. Az edelényi és a felsőzsolcai koncerteket értelemszerűen nem tudjuk megtartani,az aggteleki helyszín pedig kerülő úton lehet megközelíteni. Így elmarad a Szent Efrém Férfikar koncertje Felsőzsolcán, Mozart: A varázsfuvola című operájának keresztmetszete szintén Felsőzsolcán és az Anima Vonósnégyes hangversenye Edelényben. Az operafesztivál napjai alatt gondolunk és együtt érzünk az árvízkárosultakkal. Nemcsak a Vöröskereszt gyűjtési akcióival, hanem azzal is, hogy nem kíséri a hangversenyeket túl zajos ünneplés, a virágcsokrok is szerényebbek lesznek a megszokottnál és nem lesznek fogadások.
 
 
Az árvíz miatt kevesebb látogatóra számít?
Bátor Tamás: Bizonyára lesznek olyanok, akik már megvásárolták a jegyüket, de az árvíz adta munkák miatt nem tudnak majd eljönni. És valószínűleg olyanok is akadnak, akik még most akartak jegyet venni, de az árvíz miatt nem teszik. Úgy vélem, kevesebben élvezhetik az idén a fesztivál programjait.
 
A Miskolci Jégcsarnok az két Opera-Rrock Show-nak is otthont adna. Ott azonban jelenleg az árvízi munkákban segédkező rendőröket szállásolták el. Hogy lesz így koncert?
Bátor Tamás: Csütörtökre a Jégcsarnokot áradják számunkra, hisz a védekezéshez egyre kevesebb rendőr szükséges. A két koncertet megtartjuk.