Nekrológ: búcsú az örök újító Jakab Istvántól

Jakab István
Jakab István - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Jakab István 1962 óta, idestova több mint fél évszázada volt aktív dolgozója a Dispomedicor Zrt.-nek. Neki köszönhet a vállalat számos újítást, hisz az ő nevéhez fűződik a mai napig is alkalmazásban lévő egyszer használatos injekciós tű, melyet 1967-ben Magyarországon ő készített először.


Főkonstruktőrként pályafutása során – kreativitását és fantáziáját felhasználva – olyan szerszámokat, gépeket készített, melyekkel új alapra helyezte a költséghatékonyabb, gyorsabb alkatrészgyártást, sőt, munkásságának hála, a GAMMA sugárforrást az egykori Medicornál telepítették először, és jelenleg is használja a gyár sterilizálásra.

Mindig az foglalkoztatta, hogy olyan érdekes, de leginkább hasznos eszközt hozzon létre, amit nem lehet tankönyvekből vagy iskolákban elsajátítani. S bár egyszer már nyugdíjba vonult, egy év után visszahúzta a szíve, és haláláig tettre késznek érezte magát.
Eredményes munkájáért 1974-ben és 1978-ban Kiváló Dolgozói kitüntetésben részesült. 1968-ban a steril egyszer használatos tűk biztonsági csomagolása BNV nagydíjat kapott. Alkotói tevékenységéért Kiváló Újító kitüntetés arany fokozatát kapta 1987-ben. 1988-ban szabadalmi bejegyzést kapott az ampullás öninjekciózó tűre.

Fájó szívvel búcsúzik a Dispomedicor Zrt. a cég legidősebb alkalmazottjától, mindenki „Pista bácsijától”.
hirdetés