Nekik is előnyös az online számlázás

Akt.:
Nekik is előnyös az online számlázás
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Hosszú távon ez a rendszer is olyan megszokott lesz a vállalkozóknak, mint az online pénztárgép.

Az online számlaadat-szolgáltatás bevezetéséről, annak használatáról és előnyeiről tartott szakmai tájékoztatót a vállalkozások számára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Vállalkozói Akadémia sorozatban, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében, szerdán.

– Országos szinten is hatalmas lehetőség az online számlaadat-szolgáltatás, amely online számlázásként terjedt el a közbeszédben – mondta Póser Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági szolgáltató tagozatának alelnöke. Hozzátette: a Magyarországon használatos informatikai rendszerekről külföldön is dicsérően szólnak, ez pedig hatalmas elismerésnek számít.

A gazdaság fehérítése a cél

A NAV képviseletében Honosi Krisztina tartott előadást a jelenlévőknek. Ismertette az új rendszer törvényi hátterét, illetve azt, hogy a vállalkozóknak hogyan kell használniuk az online számlázást. Hangsúlyozta, a rendszer lényege, hogy a gazdaságot még tovább fehérítsék, és a kiállított számlák adatai azonnal eljussanak a NAV-hoz. Az adóhatóság így hatalmas adatbázishoz jut, amely lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy ha nem találnak egy számlát, akkor könnyen lekérdezhetik azt. Az áfabevallást azonban ettől függetlenül is ugyanúgy el kell készíteni az érintetteknek.

BR