Nehogy nyakunkba zúduljon a baj!

Nehogy nyakunkba zúduljon a baj!
© Illusztráció: Kovács Péter
Hajdú-Bihar – A magyar áldozatot is követelő madeirai fakidőlés rávilágítja a figyelmet, hogy ilyen végzetes baleset itthon is megtörténhet. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság frissen kiadott felhívásában tanácsokkal segíti a lakosságot a személyi sérüléssel vagy nagy anyagi kárral járó incidensek megelőzése érdekében.

Az elmúlt napokban több fahasadáshoz, fakidőléshez riasztották a tűzoltókat – derül ki a megyei katasztrófavédelem közleményéből. Ebben felhívják a figyelmet: az élő növényzet gondozása, és annak biztosítása, hogy ne jelentsen életveszélyt a környezet számára, a tulajdonos feladata, kivéve, ha a növényzet közterületen van, mert akkor a közterület fenntartójának kötelessége a biztonság szavatolása.

Célszerű évről évre

A környezetünkben, udvarunkon található nagyméretű fákat évről évre célszerű megvizsgálni, a balesetek elkerülésére. Ha úgy véljük, a közvetlen környezetünkben egy fa már életveszélyesen megdőlt, vagy komolyan megsérült, azt jelezzük a tűzoltóságnak a 105-ös számon, vagy a 112-es segélyhívón. A tűzoltók minden esetben megvizsgálják, hogy a fa jelent-e életveszélyt, s amennyiben igen, gondoskodnak a sérült rész eltávolításáról – áll a közleményben.

HBN–MSZ