Nehezítik a belvíz elleni védekezést a tolvajok Hajdú-Bihar megyében

Nehezítik az ár-és belvíz elleni védekezést a tolvajok Hajdú-Bihar megyében és környékén. Az elmúlt három évben több mint ötven lopás történt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.

A legtöbb esetben zsilipeket, szivattyútelepeket, elektromos berendezéseket rongáltak meg. A kár meghaladja a tizenötmillió forintot.

Legutóbb a Hajdú-Bihar megyei Folyás szivattyútelepét tették tönkre a tolvajok. Ellopták az úgynevezett gerebeket, vagyis azokat a vasrácsokat, amelyek megvédték volna a telepet az uszadéktól – mondta el Sándor Attila, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökség-vezetõje a Független Hírügynökségnek csütörtökön.

Ezzel üzemképtelenné tették a berendezést, csaknem egymillió forintos kárt és akár életveszélyt okozva, mert a hiányzó vasrács miatt ha valaki a vízbe esik, azonnal a gépek alá kerül. Folyáson jelenleg másodfokú a belvízvédelmi készültség, a szivattyútelepet pedig csak átmenetileg, egy másik teleprõl kölcsönzött vasrács segítségével tudják üzemeltetni, másképpen Folyás és Görbeháza területe is veszélybe kerülne. A térségben négyezer hektár föld van víz alatt.