Nehéz szakképzett munkaerőt találni

Nehéz szakképzett munkaerőt találni
© Illusztráció: Pixabay
Budapest – A kis- és középvállalkozók közel kétharmada továbbra is klasszikus álláshirdetést ad fel.

A hazai vállalkozások többsége nehezen talál szakképzett munkaerőt – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból. Főként az ipari és a mezőgazdasági vállalkozások vannak nehéz helyzetben munkaerő-keresés szempontjából. A cégek toborzási szokása leginkább a hagyományos álláshirdetésnél merül ki, de van olyan is, aki közvetlenül az oktatási intézményekben keres munkaerőt.

Alacsony, de…

Továbbra is alacsony munkanélküliség és kedvező foglalkoztatottsági arány jellemzi a gazdaságot. A KSH legutóbbi adata szerint 4,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak átlagos létszáma pedig 4 millió 393 ezer fő volt, 79 ezerrel több, mint egy évvel korábban. – A foglalkoztatottságról szóló adatok örvendetesek, azonban egyre több szektorban találkozunk szakemberhiánnyal. Ma már azok a cégek vannak többségben, amelyeknek akár időszakosan, akár állandósuló problémát okoz a szakképzett munkaerő utánpótlása. A kkv-k 37 %-a szinte mindig azzal szembesül, hogy nehezen talál új munkaerőt, további 30 % pedig időnként fut bele ebbe a problémába. A kkv-k 28 %-a szerencsésnek mondhatja magát, mivel nekik nem okozott gondot a megfelelő szakember megtalálása” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H főosztályvezetője.

Ágazatonként más

Az iparnak és a mezőgazdaságnak van a legnehezebb dolga az utánpótlást illetően, miközben a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban egy fokkal könnyebben találnak megfelelően képzett szakembereket. A kutatás azt is feltérképezte, hogy jelenleg milyen szakképzettségű munkavállalók dolgoznak a hazai kkv szektorban. „A kkv dolgozók körében a középfokú szakképesítés dominál, felsőfokú végzettséggel pedig a munkavállalók harmada rendelkezik. Egyedül a szolgáltató szektorban találkozhatunk az átlagnál magasabb arányban felsőfokú képzettségű munkavállalókkal, míg a mezőgazdaságban a legalacsonyabb ezen dolgozók aránya” – mondta a szakember. A cégek többsége hagyományos módon toboroz új munkaerőt. Ezt mutatja, hogy a kkv-k közel kétharmada álláshirdetést ad fel.

HBN

Címkék: , ,hirdetés