Nehéz megmondani, ki sztrájkol és ki nem

Korábbi felvételünkön – idén februárban – a miskolci kollégákhoz igyekeztek a debreceniek, együtt érző megmozdulásra
Korábbi felvételünkön – idén februárban – a miskolci kollégákhoz igyekeztek a debreceniek, együtt érző megmozdulásra - © Fotó: Matey István
Debrecen – A pedagógusoknak csak egy része csatlakozik az egész napos munkabeszüntetéshez.

Csigéné Lajter Katalin, a Pedagógusok Szakszervezete Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnökhelyettese szerint várhatóan a megye szinte minden településén lesz munkabeszüntetés szerdán. Azt azonban, hogy pontosan hol és hányan fognak sztrájkolni, nem tudta megmondani, mert akár menet közben is lehet csatlakozni az akcióhoz.

Az érdekvédő a 25 pontos követeléscsomagból négyet emelt ki. 1. Az állami intézményfenntartó átszervezését úgy hajtsák végre, hogy nőjön a köznevelési intézmények önállósága. 2. A pedagógusok kötelező óraszáma legyen heti 22. (Ez most 26, melyre 6 óra még „rátehető”.) 3. Emeljék meg az oktatást-nevelést segítő munkatársak bérét. 4. Az intézményvezetők adhassanak pluszpénzt a kiemelkedő színvonalon teljesítő munkatársaiknak.

Pappné Gyulai Katalint, a Klik Debreceni Tankerület igazgatóját többször kerestük kedden, de nem értük el. Kollégái szerint egész nap Budapesten tárgyalt.

Alig lesznek gyerekek

Pálóczi Gábor, a derecskei Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta: náluk kevés gyerek lesz az iskolában. A szülők jelzése alapján várhatóan az alsós diákok 15, a felsősök 2-3 százaléka érkezik meg. A 65 tagú tanári kar csaknem 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem dolgozik. Ők elsősorban a tanáriban töltik majd az időt. – Folyamatosan változik a sztrájkra jelentkezők száma – jelentette ki dr. Pakurár Miklósné, a negyvenfős tantestülettel rendelkező debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola igazgatóhelyettese. Náluk azoknak, akik nem veszik fel a munkát, egy külön teremben kell tartózkodniuk. A dolgozók tanítanak és felvigyáznak.

Változó intenzitással

– Eddig 17 munkatárs mondta, hogy sztrájkol szerdán. A teljes tantestület 70 fő – ismertette Aranyi Imre, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója. Hozzátette: ez zavart nem okoz majd az iskola működésében. Aranyi Imrének nincs arról tudomása, hogy a szülők ne vinnék, engednék hozzájuk a gyerekeket.

Fenyősné Kircsi Amália, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium igazgatója szerint kollégáinak a 19 százaléka csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz. – A diákok egy részét egyáltalán nem fogja ez érinteni, de olyanok is akadnak majd, akiknek lesz egy-két lyukas­órájuk. Felügyelet nélkül azonban senki nem marad – ismertette az intézményvezető.

HBN–OCs


Vigyázni kell a gyerekekre

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: az iskoláknak fogadniuk kell a diákokat és kötelesek számukra étkezést, valamint felügyeletet biztosítani. Hangsúlyozta: szabályellenesen járnak el azok az intézmények, amelyek nyilatkozatot kérnek a szülőktől arról, hogy igényelnek-e gyerekfelügyeletet.


Nem lesz sztrájk a gyakorlókban
Debrecen – A Debreceni Egyetem közoktatási intézményei nem csatlakoztak az április 20-i munkabeszüntetéshez, zavartalan lesz a tanítás szerdán.