Sport

2017.03.16. 14:17

Sípra cserélte a korcsolyát: sokan kapkodnak a debreceni bíró után

Debrecen - Dr. Kövér Balázsra az Universiade után hamarosan újabb rangos kihívás vár Dél-Koreában.

Debrecen - Dr. Kövér Balázsra az Universiade után hamarosan újabb rangos kihívás vár Dél-Koreában.

Nagy megtiszteltetés érte Dr. Kövér Balázst: a debreceni rövidpályás gyorskorcsolya „spori” az év elején Almatiban megrendezett 28. Téli Universiadén döntőbíróként működött közre. Az eseményen egyébként maroknyi létszámú csapat képviselte hazánkat, hiszen Szepesi Bertold alpesi síben, míg Büki Ádám biatlonban és sífutásban indult.

Nem unatkozik

– 2007-ben kezdődött a bírói karrierem, az idő előrehaladtával sikerült egyre feljebb kapaszkodnom a ranglétrán – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Dr. Kövér Balázs, aki civil életében jogászként dolgozik.

– Öt éve szereplek a nemzetközi listán, második esztendeje a legmagasabb kategóriába, vagyis a tízfős szűk elitbe tartozom. Koris pályafutásom befejezését követően edzősködésben nem gondolkodtam, ugyanis édesanyám példájából láttam, sok lemondással járna, ha tréner lennék. A bíráskodás is sok időt elvesz az életemből, mivel a szezon szeptemberben kezdődik, és egészen áprilisig tart, hazai és nemzetközi megmérettetésekre egyaránt kapok meghívást. A munkahelyemen szerencsére tolerálják a hiányzásaimat. Összetett a feladatom, a jég minősége mellett figyelnem kell a testi kontaktusokra, hiszen nagy sebesség esetén egy-egy apró billentés is veszélyes lehet. A viadalok előtt hosszas videóelemzéseket szoktam tartani. Hamarosan Dél-Koreába utazok, ahol a koreai csapat olimpiai válogatóján lesz feladatom. Az invitálást hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hiszen az ázsiaiak a sportág elitjéhez tartoznak. Úgy érzékelem, szerencsére Magyarországon is növekszik a shorttrack rajongótábora a televíziós közvetítéseknek, valamint a mieink egyre jobb eredményeinek köszönhetően.

Kifogástalan körülmények

Az Almatiban tapasztaltakról csupa pozitívumot tudott elmondani lapunknak a cívisvárosi sportember, akinek sportolói karrierje bővelkedett a sikerekben, többek között sokszoros magyar bajnoknak vallhatja magát, emellett a váltó tagjaként Európa-bajnokságon és világkupán is bronzérmet szerzett, junior világbajnokságon pedig a nyolcadik helyet kaparintotta meg összetettben.

Fotó: Magánarchívum

– A szervezők kitetettek magukért, fantasztikus munkát végeztek. Ha adódott egy kisebb probléma, azt másnapra zokszó nélkül kijavították. Minden helyszínen gyakorlatilag telt ház fogadta a versenyzőket. Rengeteg önkéntest toboroztak, a versenyeket a helyi televízió, valamint az Eurosport tűzte a műsorára. A kazahok rövidesen téli olimpiát akarnak rendezni, szerintem sokakat meggyőztek arról, hogy az ötkarikás játékoknak is ideális házigazdái lennének. Hogy hova helyezném pályafutásomban az almati szereplésemet? Egyértelműen a top háromba, tudniillik felnőtt mezőnyben adatott meg döntőbíróként dirigálnom – zárta mondandóját Kövér.

HBN-BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!