Nehéz helyzetben a megyei tekesport

Bár a debreceni tekecsapat kivívta a feljutást, veszélybe került az indulásuk.

Teke. A teke kialakulása és történetének kezdete az ókorra tehető, ennek ellenére napjainkban sokan összetévesztik a manapság divatos bowlinggal; a méretek és a szabályok is eltérőek, azonban a legszembetűnőbb különbség, hogy a bowling golyó lyukas. Szerencsére a cívisváros tekései értik a dolgukat, hiszen kiharcolták az első osztályban indulás jogát, ám az indulásuk veszélybe került. A kialakult helyzetről Budai Árpád, a Hajdú-Bihar Megye Debreceni Tekézők Szövetsége SE elnöke nyilatkozott a Naplónak.

A rendszerváltás óta

– Magyarországon az 1930-as évek elején jelent meg a teke, mint sportág, Debrecenben 1943-ban hívták életre a DVSC tekecsapatát. Néhány éven belül a város és az ország legjobb csapatává nőtte ki magát a hajdúsági egyesület, amit hanyatlás követett. Évtizedekkel később, a hetvenes évek végén új, 6 sávos pálya épült az Oláh Gábor utcai sportlétesítményben, és a megkapott lehetőségek birtokában újra fellendült a városi tekesport. A férfi csapat az első osztályba jutott, és a megalakult női csapat is pár éven belül az országos szupercsoport tagjává lépett elő. A rendszerváltás azonban nem kedvezett ennek a sportágnak sem, a szükséges feltételek és támogatás hiányában előbb a női csapat szűnt meg, majd később a férfi gárda került alsóbb osztályokba.

Új pálya kellene

A Megyei Sportszövetség 2009 márciusában alakult újjá, és céljául tűzte ki a tekesport minőségi és mennyiségi fejlesztését.

Nem kellett sokat várni a sikerre, hiszen 2010 májusában a férfi csapat 2 ponttal megnyerte a másodosztály bajnokságának kiírását, feljutva ezzel az első osztályba. Ettől az évtől azonban komoly hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelő pályákkal kell rendelkezni, ám a debreceni létesítmény, ezeknek nem felel meg – így az indulás lehetősége veszélybe került. Az egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy hosszú évek után ismét élvonalbeli tekecsapata legyen Debrecennek, viszont kilátástalan a helyzetük szponzorok és városi támogatás nélkül. HBN-Oláh Andrea