Nehéz helyzetbe hozná a hazai sertéstartókat az afrikai sertéspestis

Nehéz helyzetbe hozná a hazai sertéstartókat az afrikai sertéspestis
© Fotó: Pixabay
Hajdúnánás – Az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza volt a témája többek között a Budapest Bank által szervezett agrárszakmai beszélgetésnek, amelyet a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén rendeztek.

Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese a sertéspestis európai megjelenése kapcsán elmondta: Kárpátalja vélhetően terhelt vaddisznóállománya nehezen kontrollálható veszélyforrást jelent, azonban az okszerű tartástechnológiai előírások betartásával elkerülhető, hogy a fertőzés felüsse a fejét a házisertés állományban. Ehhez az érintettek teljes körű együttműködése szükséges a vadászoktól az állatorvosokon és a gazdálkodókon át egészen az élőállat kereskedőkig. A teljes hazai sertéságazat és az erre épülő húsipar középtávú perspektíváit kockáztatja, aki nem tartja be az izolációs előírásokat, ez pedig óriási felelősség.

Bognár Lajos országos főállatorvos a rendezvényen a baromfiszektort érintő kockázatokról, ezek között kiemelten a madárinfluenzáról adott tájékoztatást. A szakember elmondta, hogy a költöző vadmadarak vonulási útjaira való tekintettel meg kell tanulnunk együtt élni a madárinfluenza jelenlétével. A vírus genetikai variabilitását figyelembe véve vakcinázásra nincs lehetőség, az izolált tartás és a magas higiéniai színvonal az egyetlen lehetőség a védekezésre.

Pénz kérdése (is)

A vita során a hozzászólók felhívták a figyelmet a nehezen kontrollálható importtermékek piaci és állategészségügyi veszélyeire, a mentesítési programok korlátaira, és az ezekhez kapcsolódó kifizetések csúszásából adódó nehézségekre is. A konzultáció során világossá vált, hogy a járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatoktól, a pályázatok elbírálásának több hónapos csúszása jelentősen akadályozza a szükséges állategészségügyi körülmények megteremtését. Császi Róbert, a bank képviseletében kifejtette: ismerjük az izolációs és a higiéniai feltételek telepi szintű vetületeit, ezért biztosítjuk a szükséges forrásokat a kielégítő körülmények megteremtésére.

HBN
hirdetés