Nehéz dolguk volt a választáskor

Nehéz dolguk volt a választáskor
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Debreceni Egyetem is szerepet kap a Magyar Tudományos Akadémia következő projektjében.

– Meggyőződésem, hogy idehaza még mindig a Magyar Tudományos Akadémiának van a legnagyobb hitelessége a lakosság körében – jelentette ki Gergely Pál a DAB-székházban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Az MTA Debreceni Területi Bizottságának első emberétől megtudhattuk, hogy idén DAB Plakettel Nagy Jánost, Somsák Lászlót és Virág Lászlót jutalmazták, míg a DAB Pro Scientia elismerést Joó Ferenc vehette át. A külföldieknek odaítélt DAB Pro Cooperatione kitüntetést a holland Herbert Van Uffelen kapta. Gergely Pál megjegyezte, nem volt egyszerű dolguk a döntéskor, hiszen rengeteg kiváló szakember tevékenykedik Debrecenben.

Vizeinket vizsgálják

Az eseményen felszólalt Török Ádám, az MTA főtitkára, aki a társaság folyamatban lévő, valamint nemrégiben lezárult projektjeiről beszélt. Hozzátette, a 2017-es költségvetés tervezése folyamatban van.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Megjegyezte, a Magyar Tudományos Akadémia a hazai vízrendszerről indít átfogó kutatást, melyben energetikai szempontból vizsgálódnak. Emellett arra is választ keresnek, hogy a klímaváltozás és az aszályos időszakok milyen hatással vannak vizeinkre. A munkában Magyarország legnagyobb egyetemeivel, köztük a debrecenivel működnek együtt.

HBN
hirdetés