Nehéz a táska, szűkös a tárca Hajdú-Biharban is!

Akt.:
Nehéz a táska, szűkös a tárca Hajdú-Biharban is!
Hajdú-Bihar – Átlagosan 4 ezer forinttal támogatják a családokat az önkormányzatok.

Minden évben rendkívül megterheli a szülőket az iskolakezdés, hiszen több tízezer forintot von ki a családi kasszából. Az általunk megkérdezett önkormányzatok, ahogy a költségvetésük engedi, próbálnak könnyíteni a rászoruló szülőkön helyzetén. – A rendszeres gyermekvédelmi támogatás odaítélésével, tanszer vásárlásra jogosító utalvánnyal támogatjuk azokat a családokat, melyeknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot. Az utalvány értéke gyermekenként átlagosan 2500 forint, amit a városban, a kijelölt papír-írószer boltokban lehet levásárolni.

A rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítása esetén továbbá ingyenes tankönyvellátást biztosítunk az iskolások számára – mondta Nagyné Székely Katalin, a berettyóújfalui önkormányzat aljegyzője. Hasonló módon segítik a konyári családokat is: a gyermekvédelmi támogatásban részesülők ingyenesen, esetleg kedvezménnyel jutnak a tankönyvekhez. A legrászorultabbak pedig ezen kívül egyszeri támogatásként, családonként 4-5 ezer forintot kaphatnak a konyári önkormányzattól.

1 milliót osztanak szét

A debereceni önkormányzat valamivel több pénzzel tudja segíteni a családokat. A szociális osztály tájékoztatása szerint, azok a szülők, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, gyermekenként egyszeri támogatásként 5800 forintot kapnak szeptember elején. Emellett a rászorulók átmeneti segélyt igénylő adatlap kitöltésével pénzbeli támogatást igényelhetnek a beiskolázási költségekhez (4300 forint), melynek elbírálásánál a család egy főre jutó jövedelmét vizsgálják. Ez esetben az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 31350 forintot, míg egyedülálló szülőnél a 42750 forintot. A beiskolázáshoz adott egyszeri támogatásra évente 200-300 kérelem érkezik, amelyre az önkormányzat a központi költségvetésből, mintegy 1 millió forintot fordít.

HBNA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .