Néhány pénzügyi tipp a külföldre utazóknak

Néhány pénzügyi tipp a külföldre utazóknak
© Illusztráció: dailymail.co.uk
Budapest – A nyár a pihenés ideje, ilyenkor sokan utaznak külföldre. Ugyan manapság már szinte mindenhol lehet bankkártyát használni, ha étterembe, boltba megyünk, mégis – készülve a strandon a fagylalt vásárlásra is – jó, ha viszünk magunkkal devizát is. Mikor váltsunk, mennyit, hol? Egy kereskedelmi bank külföldre utazóknak gyűjtött össze pár hasznos tanácsot.

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a pénzváltást!

Legalább az utazás előtt egy héttel gondoskodjunk a devizáról, különösen, ha például az augusztus 20-i hosszú hétvégén utaznánk el. Ha nagyobb összegű, vagy kevésbé gyakran használt devizára van szükségünk, úgy készpénzigényünket jelezzük előre a bankfiókban, hiszen előfordulhat, hogy az igényelt deviza nem áll azonnal rendelkezésre.

Tájékozódjunk az aktuális árfolyamokról!

Az egyes pénzváltók, bankok átváltási árfolyama között eltérések lehetnek, így mindig nézzük meg, hol jutunk a legkedvezőbb árfolyamon a kívánt pénznemhez.

Mennyi ATM van?

Egyes, például a fejlődő országokban még igen alacsony az ATM-ek száma, míg például Európában szinte minden utcasarkon belebotlunk egybe. Attól függően, hova utazunk, ellenőrizzük le nagyobb bankok honlapjain, hogy utazási célpontunk mennyire gazdag ATM készülékekben, és ha úgy látjuk, kevés van belőlük, inkább vigyünk magunkkal több készpénzt. Nem beszélve arról, hogy most Görögországban a bankkártyáknak igen kevés hasznát vesszük, oda mindenképpen készpénzt vigyünk magunkkal!

Milyen típusú kártyákat fogadnak el?

Ausztriában előfordulhat, hogy egy egész régió szupermarketeiben sehol nem fogadják el a külföldi kártyákat, vagy például Hollandia egyes részein csak a Maestro kártyát fogadják el. Autóbérléskor, szálloda foglalásakor sok esetben csak dombornyomott kártyával fizethetünk. Ezekre mind jó előre felkészülni, ne a helyszínen érjen bennünket meglepetés.

Többféle kártyát vigyünk magunkkal!

A bankkártyánkat semmiképp se hagyjuk itthon. Akkor se, ha elegendő devizát is viszünk magunkkal. Sőt! A meglepetések elkerülése végett, jó, ha többféle bankkártya is van nálunk. Külföldön inkább kártyával fizessünk, mert az általában ingyenes, míg a kinti pénzfelvétnek díja van. Indulás előtt azt is ellenőrizzük, hogy a bankkártyánkhoz milyen értéknövelt szolgáltatások kapcsolódnak. Lehet ez utasbiztosítás, repülőtéri exkluzív váró használata, stb.

Ha elvesztettük a bankkártyánkat!

Utazás előtt mentsük el bankunk Telecenter telefonszámát, hogy külföldről is fel tudjuk hívni, ha azonnali segítségre, információra van szükségünk. A bankkártya használata külföldön nem csak kényelmes, de biztonságos megoldás is. Deviza mindenképp legyen nálunk, ugyanakkor célszerű, ha csak a költeni kívánt összeg felét visszük magunkkal, minden mást pedig bankkártyáról intézünk. Kivétel ez alól most Görögország, ahol most inkább a készpénz használatát javasolják.

HBN