„Néha téeszelnöknek érzem magam”

Akt.:
Közmunkások Tépén
Közmunkások Tépén - © Illusztráció HBN
Hajdú-Bihar – Az egyik törvénymódosítással kitoltak velük, a másikkal enyhítenének a rossz érzésükön.


Ha minden közmunkás után csak ezer forintot kapnék, és mást nem csinálnék, akkor is többet vinnék haza a polgármesteri nettó százezernél” – próbálta érzékeltetni a helyzet fonákságát Vass Mária bojti polgármester, akinek az irányításával az 570 fős kis faluban tavaly volt olyan időszak, amikor 148(!) embert foglalkoztattak közmunkásként.

Minden rá marad

Mint mondta, a közmunka szervezése és irányítása teljes egészében rá marad, hiszen a jegyző és az aljegyző Biharkeresztesen vannak, az onnan hozzájuk delegált egy szem ügyintéző pedig az ügyfelek fogadásától a postai küldemények érkeztetésén keresztül a pénztár kezeléséig mindent csinál, tovább már nem terhelhető. – Így aztán egyszemélyben vagyok polgármester, téeszelnök, brigádvezető és munkaszervező; amire éppen szükség van – fogalmazott Vass Mária, és már sorolta is, hogy mi mindenbe vágtak bele a közmunka égisze alatt: kosarat fonunk, seprűt kötünk, száraztésztát készítünk, növényeket termesztünk, állatokat tenyésztünk, intézményt újítunk fel; és persze pályázunk… Aztán halkan hozzátette, hogy mindezt havi nettó 100 ezer forintért.

Magyarhomorogon jelenleg 135 főt igyekeznek nap nap után értelmes munkára fogni. Barabás Károlyné polgármester szerint visszás az a helyzet, hogy a kistelepülési vezetők fizetését megkurtították, a feladatuk azonban inkább több lett, mint kevesebb. „Mondhatom, hogy szinte az egész napomat a közmunkával kapcsolatos ügyintézés köti le. Előfordult már, hogy nem tudtam elutazni egy fontos tárgyalásra, mert olyasmi történt, ami miatt leállt volna a közmunka. Hát, itthon maradtam” – utalt a hétköznapi gondokra a falu első embere, hozzátéve: hiába nevez ki munkavezetőt, ha az első adandó alkalommal a többiek azt vágják a fejéhez, hogy „te is csak egy közmunkás vagy, mint mi!”. Ezért a polgármester jobbnak látja, ha maga tartja kézben ezeket ügyeket.

Reggeltől estig

– Néha téeszelnöknek érzem magam. Reggel hatkor a munkaterületen kezdek a közmunkásokkal, és este ötkor még futok egy kört a faluban, hogy a következő nap is minden gördülékenyen menjen. Külön munkatársat nem tudunk erre tartani, márpedig félszáz közhasznú munkás mozgatása egész embert kívánó feladat. Szívesen csinálom, hiszen a munkájuknak értelmét látom, de azt talán mégse érdemeltem, hogy egy törvénymódosítás révén havi 30 ezer forinttal kevesebb legyen a fizetésem. A közmunka szervezésének díjazásával alighanem ezen a méltatlan helyzeten próbálnak változtatni – válaszolta a Napló érdeklődésére Balogh András, Tépe polgármestere.

Balogh András | Fotó: HBN Balogh András | Fotó: HBN ©

Olajos Mihály szentpéterszegi polgármester is a tépeieket emlegette fel, mégpedig egy sajátos barterüzlet kapcsán. „Mi szállítunk Tépének zöldborsót, amiért ők adnak uborkát. Kialakult egy sajátos cserekereskedelem a települések között. Csakhogy azt a borsót meg kellett termelni, a piacát pedig felkutatni. A munkaidőm jelentős részét ezek az ügyek teszik ki. Éppen ezért méltányosnak érezném, hogy ha már nem emelték a fizetésünket, legalább ne csökkentsék” – mondta Olajos Mihály, aki harminc százalékkal keres kevesebbet most, mint egy évvel ezelőtt.

Kevesebb pénzért

Váncsodon is kísértetiesen hasonló problémákkal küzdenek. Szalay Csaba polgármester a sokat emlegetett törvénymódosítás következtében azzal szembesült, hogy nemcsak a jegyző vagy az óvodavezető, de a beosztott óvónő is többet keres, mint ő.

Szalay Csaba | Fotó: HBN Szalay Csaba | Fotó: HBN ©

– A törvényalkotó is nyilván érzi, hogy ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell, és a közmunka-szervezés alkalmas eszköz lehet arra, hogy a települési vezetők kiesett jövedelemét részben vagy egészben visszaadják – osztotta meg velünk az ezzel kapcsolatos feltételezését Szalay Csaba, akinek a korábbi 20-30 hivatali és intézményi dolgozó helyett ma már 130-140 ember ügyes-bajos dolgait kell intézni.

– Petneházi Attila –


Ne legyen összeférhetetlen

A mostani indítványunk egyelőre az összeférhetetlenség feloldását célozza, hiszen a polgármesterek a főállásuk mellett más kereső tevékenységet (kivéve a kutatói és az oktatói munkát) nem végezhetnek. Csak ezt követően lehet arról beszélni, hogy a díjazásuk pontosan milyen elvek mentén történjen. Logikusnak tűnne, hogy a polgármesterek ezzel kapcsolatos díjazása az általuk koordinált közfoglalkoztatottak számához igazodjon, de döntés még nincs” – engedett bepillantást a törvényalkotó megfontolásai mögé Vitányi István hajdú-bihari képviselő.

Pénz a polgármesternek közmunka szervezéséért
Hajdú-Bihar – A kistelepülési vezetők fizetése drasztikusan csökkent, a feladatuk viszont egyre több.

hirdetés