Negyvenéves gólyafészek pusztult el fiókákkal együtt Baranyában

Pécs, 2012. július 5., csütörtök (MTI) – Negyvenéves gólyafészek pusztult el a baranyai Kacsótán három fiókával együtt, egy negyediket önkéntes természetvédők ápolnak.

 

A fészek – amelynek vesztét heves esőzés okozta – ritkaságszámba ment a környéken. A 6-os út Hidastól Kisdobszáig terjedő baranyai szakaszán csak Kacsóta belterületén volt gólyafészek közvetlenül a közút mellett – mondta az MTI-nek Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának vezetője. Nyilvántartásuk szerint a gólyák 1972-ben építették a fészket a villanyoszlopra, ahova később egy fészektartó is került az áramszolgáltató jóvoltából.

A gólyák a tavaszi visszaérkezéseik után mindig rendbe rakták a fészket, amely az évek során egyre nagyobb lett. Egy esőzés után a fészektartó azonban már nem bírta el a nagy súlyt: a fészek lezuhant a földre, a benne nevelkedő négy fióka közül három azonnal elpusztult. A negyediket áramütés érte, egyik szárnya megégett és a lába is eltörött.

A fióka Somogyapátiban lakó önkéntes természetvédőkhöz került. A gondos ápolásnak köszönhetően valószínűleg túléli a traumát, de repülni már nem fog tudni: a szárnyán megégett csontot amputálni kellett.

A szülőmadarak időközben új fészket raktak a faluban egy másik villanyoszlopra, ide és a régi fészek helyére is kihelyezi majd a fészektartókat az áramszolgáltató.

 

 

had \ krp \ kpt

 

MTI

Címkék: