Negyven kilométer

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Plusz-mínusz 15, ha feltételezzük, hogy a fix telepítésű kamerák 100-200 méterre „látnak” két irányba 134 helyen. Szögben állnak, így inkább kevesebbre de, ha kétszer annyi lenne a hatósugaruk, akkor is mi ez az úthálózatunk hosszához képest. Persze teljesen felesleges a matekozás, ha szabályosan közlekedünk. Égerházi Péter írása.

Mindennapi tapasztalatból állítom, nem így van, s ezen csak kozmetikázhat a mindent látó kamerarendszer, megjavítani nem fogja. Semmi bajom a 365 tagból álló fix telepítésű Védával (főleg, hogy nem lesből „támad”), de nem tudom azonosítani a szó alakjának a szanszkrit változatával, amely tudást, bölcsességet jelent. Amennyiben valóban a megelőzés és nem a kirótt bírság megsokszorozása a cél, akkor elég lett volna azokra a helyekre egy egész alakos rendőrt vagy egy csíkos autót kitenni papírmaséból. A hatás elsőre ugyanaz lett volna, mint az utak fölé rögzített kamerákkal, csak éppen a töredékébe került volna. Mert azt megint saját tapasztalatom alapján állítom, hogy aki tudja, mikor ér egy ilyen helyre, már veszi is el a gázt és tíz kilométerekkel lassabban közelít a „mindentlátóhoz”. Persze az egyik cél ez, ahogy egy rendőri vezető is megfogalmazta: a kamerák körzetében érezhetően visszaesett a szabálytalanságok száma a tesztidőszak alatt. És a 40 kilométeren kívül? Mi lesz például a forgalmat indokolatlanul a lassítókkal, ami miatt olykor az időveszteséget néhány másodperces sebességtúllépés kompenzálhatja, ám éppen akkor dolgozik a mobil kamera. Vagy a minden résbe szabálytalanul befurakodókkal, és a forgalom dinamizmusához igazodni képtelenekkel? Ők továbbra is maradnak kiszűretlenül.

– Égerházi Péter –


Keddtől üzemszerűen működik az új traffipaxrendszer
Budapest – Kedd reggel 8 órától üzemszerűen működnek a hivatalosan Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok.


Röpködnek majd a tízezrek: élesednek a szupertraffipaxok
Debrecen – Órákkal az új kamerarendszer élesítése előtt minden közlekedőt két kérdés foglalkoztat leginkább: hol vannak a telepített szupertraffipaxok, és az egyes szabálysértések elkövetői milyen összegű bírságra számíthatnak. Mindezek mellett mi most azt is eláruljuk, hogy pontosan mit figyelnek majd a kamerák.