Negyven éve értéket közvetítetnek a magyar kultúra gyökereiből

Akt.:
Negyven éve értéket közvetítetnek a magyar kultúra gyökereiből
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Bensőséges ünnepséggel és színvonalas műsorral emlékezett meg négy évtizedes fennállásáról a Vojtina Bábszínház szombat este.

Nem a való hát: annak égi mássa/ Lesz, amitől függ az ének varázsa…” Arany Jánosnak a költészetről írt, Vojtina ars poétikája című verse ihlették a szombaton 40 éves születésnapját ünneplő bábszínház alapítóit – emlékeztette az ünneplésre meghívottak Asbóth Anikó igazgató. Ennyi idő távlatából még a kortársi emlékezetre lehet hagyatkozni, így tudható, ez alatt az amatőr létből, az ország meghatározó bábszínházává vált a Vojtina, amiért az elődöknek is köszönet jár. Köztük Tóthné Horányi Ilonának, aki a Vojtina elődje, a Ludas Matyi bábegyüttes művészeti vezetője volt, Giovanni Kornélnak, a Vojtina alapító művészeti vezetőjének és Szabó Tibor alapítónak, aki több mint két évtizeden át társulati vezetőként és művészeti vezetőként határozta meg a bábszínház útját. Az említettek nyomdokain haladva vezetik a társulatot Láposi Terkával 2004. óta – tette hozzá az igazgató.

A város is felismerte

A jól ismert Kálvin téri épületben megtartott bensőséges ünnepségen a Vojtina egykori és mai tagjai, illetve a bábszínházhoz valamilyen formában kötődő meghívott vendégek előtt Komolay Szabolcs alpolgármester is megemlékezett a város kulturális életétől elválaszthatatlan művészeti 40 évéről. A színház falai között valamit nagyon jól csinálnak, hiszen máskülönben nem lehetne 40 éves évfordulót ünnepelni – mondta az alpolgármester. Hozzátette, ugyanakkor rögös út vezetett az önállósulásig, de a bábszínjátszás szeretete minden nehézségen átsegítette azt a néhány fiatalt, aki 40 éve fejébe vette, hogy ezzel magas szinten szeretne foglalkozni. Az ezzel járó kitartást látva a város is felismerte, hogy érdemes istápolni, majd önálló intézménnyé tenni a Vojtinát színházat adva neki. Nagyon fontos, hogy a társulat tagjai jól érzik magukat abban, amit csinálnak, szívvel-lélekkel teszik a dolgukat, s közben értéket közvetítenek a magyar kultúra gyökereiből. Az alpolgármester bejelentette, már körvonalazódnak egy olyan unikális rendezvény körvonalai, amely országosan is a legjobbá válhat ebben a műfajban.

Négy évtized szóban, képben

A Vojtina 40 évéről A pelikán röpte címmel kétkötetes könyv is készül, melyet Láposi Terka, a játszószínház művészeti vezetője mutatott be. A Tóth Dénessel közös munkájuk (címében a bábszínház jelképével) első kötete a szóé, azaz mindenféle feljegyzés, adat és az alapítók visszaemlékezése a társulat elmúlt négy évtizedéről ebben található. A második ugyanis a képé, ami azt jelenti, hogy 280 korabeli fotóval illusztrálva mutatja be a Vojtina meghatározó tagjainak legsikeresebb munkáit.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A 40 éves évfordulóhoz méltó megemlékezés feledhetetlen pillanatai közé tartozott a játszószínház tagjainak rendkívül színvonalas zenei bemutatója, amely népi ihletésű betlehemes játékkal zárult. Az est további részében közös éneklés majd tánc szerepelt a programban, melyhez a társulat volt és jelenlegi tagjaiból álló zenekar szolgáltatta a zenét.

– Égerházi Péter –