Negyven éve életük a tánc: szülinapos a Szélrózsa Néptáncegyüttes

Akt.:
Őrzik a népi kultúránk kincseit
Őrzik a népi kultúránk kincseit - © Fotó: Péter Imre
Földes – A közel háromórás gálaműsorban az együttes egykori és jelenlegi tagjai is felléptek.

Pántlikától keszkenőig című jubileumi gálaműsorával köszöntötte negyvenedik születésnapját a Kölcsey-díjas Szélrózsa Néptáncegyüttes.

A Bihar és a Sárrét népszokásainak felkutatását, feldolgozását és bemutatását alakulásától vállaló, már országosan és nemzetközileg is ismert közösség Hagyományőrző Egyesületként működik. Az András napi hagyományőrző napok, a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozók, népszínművek szervezésében és előadásaiban is jeleskedő együttes 1976-ban néptánccsoportként kezdte el működését. Az alakulástól hét évig Krizsán Mihály, ezt követően tizenhat évig Nagy József, 1999-től pedig Gyönyörű Zsigmond a szakmai vezetője a Néptáncegyüttesnek.

A Karácsony Sándor Közösségi Házban megrendezett közel háromórás gálaműsorban az együttes egykori és jelenlegi tagjai, a Kiskökény néptánccsoport, a Sárándi Dalárda, a bárándi citerazenekar és a Bakator zenekar működött közre. A jubileumi műsor népes nézőközönsége megismerhette a szatmári, a hortobágyi, a bökönyi, a magyarbődi, a jászsági, a somogyi, a mezőségi, a szilágysági, a mikepércsi, a kalotaszegi és a hajdúsági tájak táncait, mulatságait, hagyományait.

HBN-PI