Négyszázmilliós vagyonelkobzás gabonaügyben

Akt.:
Debrecen – Három, illetve négy év börtönbüntetésre ítélték a Debreceni Ítélőtáblán azt a két vádlottat, akik közel 400 millió forinttal károsították meg a költségvetést. A bíróság megállapította tényállás szerint a vádlottak korábbi kapcsolataik révén vásároltak fel számla vagy felvásárlási jegy nélkül nagy mennyiségű gabonát magánszemélyektől és gazdasági társaságoktól, ám a könyvelésbe fiktív számlákat állítottak be. Ezeket kizárólag azért szerezték be, hogy a kibocsátott számlák költségoldalát biztosítsák.

Nem először gyűlhetett meg a bajuk az adószabályokkal azoknak a vádlottaknak, akik ügyében hétfőn született másodfokú ítélet a Debreceni Ítélőtáblán. Mint azt Berényiné Fórizs Ildikó szóvivő közölte, a tanács megállapítása szerint az első- (N. S.-né) és másodrendű vádlott (Cs. L.) különös visszaesők. Ezért a bíróság N. S.-nét a 3 éves börtönbüntetés helybenhagyása mellett 3 évre eltiltotta gazdasági társaság vezetésétől, Cs. L. esetében pedig 4 évre súlyosította a szabadságvesztés időtartamát. Előbbivel szemben 560 ezer, míg társával szemben 394 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A bírósági tényállás szerint a két vádlott gabonával üzletelt, számla nélkül vásároltak fel gabonát. Megállapodtak, hogy a terményt az N. S.-né által vezetett, nagycserei székhelyű kft. nevében kibocsátott számlák mellett a másodrendű vádlott által ismert, illetve felhajtott gabonakereskedő személyek vagy cégek részére értékesítik. A gabonát már a betárolás helyén továbbértékesítették. A vevők a nőnek készpénzzel fizettek azért, hogy a vásárolt gabona továbbértékesítése során fellépő áfa fizetési kötelezettséget minimalizálja. 2008 és 2010 között közel 400 milliós hiányt okoztak a költségvetésnek – állapította meg a bíróság.

HBN