Négyszáz nap múlva kezdődik a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál

Győr – Elindult szombat este a négyszáz nap múlva, 2017. július 23-án kezdődő XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) visszaszámláló órája Győrben, a Megyeház téren.

A Bro’n’sis Tánciskola növendékeinek műsora után Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke leleplezte a visszaszámláló órát, amelyet az EYOF kabalaállata, Hugoo tart a kezében. A kabalaállatot a győri Vaskakas-legenda nyomán választották ki. A legenda szerint a Dunakapu térre 1594-ben állítottak egy vaskakast a törökök, amikor elfoglalták a várost. Négy évvel később az segített a visszafoglalásban.

Borkai Zsolt beszédében felidézte: 2017. július 23. és 30. között a világ ötven országából mintegy 3600 14 és 18 év közötti fiatal versenyez majd tíz sportágban. A versennyel egy időben zajlik majd a vizes világbajnokság, s a két rendezvény sikeres lebonyolítása a MOB elnöke szerint jó példa lehet 2017 szeptemberére, amikor Limában döntenek a 2024-es olimpia helyszínéről, melynek megrendezésére Budapest is pályázott.

Kiemelte a győri sport infrastrukturális beruházásokat. Ezek közül hamarosan elindul a Széchenyi István Egyetem területén egy új kollégium építése kilencmilliárd forintból, amelyet hatmilliárd forinttal a kormány támogat, emellett az újvárosi városrészben elkészül az olimpiai falu második része.

Borkai Zsolt megjegyezte: a következő egy év aktív építkezéssel és szervezéssel telik majd.

A visszaszámláló óra elindításával egy időben elkezdődött a világversenyre az önkéntesek regisztrációja is – a gyor2017.hu oldalon lehet jelentkezni -, és bemutatták az önkéntesek toborzására készült kisfilmet is.

Pásztor Rudolf önkéntes koordinátor megjegyezte: sok területre, köztük étkeztetésre, a vendégek vezetésére, vagy akár pályatörlésre várják a jelentkezőket, akik az aktív háttérmunkával a sportolók sikereit még inkább átérezhetik.

– MTI –