Hit és kultúra összefonódása

2020.07.05. 14:37

Átadták az Attila téri turisztikai látogatóközpontot – fotókkal

Elkészült az Attila téri görögkatolikus parókiához kapcsolódó közösségi ház, az épületet Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Nem csupán egy épület elkészültét ünnepelhetjük most, hanem a közösség erejét, az összefogást is. A görögkatolikus látogatóközpont részben a hívek adományaiból, az egyház anyagi forrásaiból épülhetett meg, részben pedig a debreceni önkormányzat által rendelkezésre bocsájtott támogatás segítette a munkát. Egy olyan nehéz időszakban fejeződött be az építkezés, amikor sok helyen visszaesésekről, elhalasztott beruházásokról szóltak a hírek – fogalmazott köszöntőjében Papp László polgármester, aki arról is beszélt, ezen helyen fonódik össze a vallás a kulturális élménnyel. Ez Debrecenben korántsem ismeretlen, a város vezetése az elmúlt bő két évtizedben nagy hangsúlyt helyez arra, hogy egyházi és kulturális szempontú fejlesztéseket is támogasson.

Ha a hitet elvetjük

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az épület átadóján négy dologra hívta fel a figyelmet: – Az egyik maga a kultúra, azon belül is a történelem ismerete és továbbadása. A második: a keresztény egyházakon belül is a legfontosabb a közösség. Harmadik a rendezettség, hiszen ha szépet adunk át, az nevel. A legfontosabb végül a hit, hiszen ha a hitet nem adjuk tovább, a nemzet bele fog pusztulni. Azok az országok előbb-utóbb elvesznek, melyek hitüket elvetik, helyette mindenféle ideológiát próbálnak ráerőltetni az emberekre. Az a feladatunk, hogy egész Kárpát-medence és térsége ne süllyedjen idáig – hangsúlyozta az államtitkár.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában