Negyedszázada a sztómás betegekért

Akt.:
Negyedszázada a sztómás betegekért
© Fotó: Gyönyörű Tamara
Berettyóújfalu – A cél a segítségnyújtás, illetve a társadalomba való visszaillesztés.

A Magyar ILCO Szövetség a bélkivezetéssel élő emberek önsegítő szerveződése. A vastagbélrákkal megoperált felnőtt, fiatal, illetve gyermek sztómásokat szakszerű lelki és fizikai utógondozásban részesítik, illetve a társadalomba való beilleszkedésüket segítik.

 Fotó: Gyönyörű Tamara

Nagy Vilmos sebész orvos, az egyesület alapítója mellett Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház igazgatója és az egyesület elnöke, Kóti Csaba, a helyi ILCO Egyesület elnöke, valamint Nagy András Péter, a Magyarországi ILCO Szövetség elnöke is köszöntötte az ünnepélyes alkalommal a klubtagokat.

Magyarországon a betegek többsége nem vállalja, vagy szégyelli betegségét, pedig ma a sztómás betegek teljes értékű életet tudnak élni.

Sokan szégyellik

– A berettyóújfalui ILCO Klub 1993-ban alakult, a mozgalom egyébként Svédországból indult a ’80-as években. A cél a sztómás betegek megsegítése, illetve a társadalomba való visszaillesztése. A helyi klub létszáma 55-60 fő jelenleg. Számos programot terveznek együtt a tagok, kirándulások és közös beszélgetések segítik őket a betegség elfogadásában. Magyarországon sajnos sokkal több beteg van, mint amiről tudunk, mert sokan szégyellik, hogy kiültetett vendégnyílással kell élniük az életüket. A megalakult egyesületek célja országosan, hogy elterjesszék azt a tényt, hogy a sztómás betegek semmiben nem különböznek az egészséges emberektől, csak székletürítési szokásaik másak – mondta Kóti Csaba, a helyi ILCO Egyesület elnöke.

– Gyönyörű Tamara –