Negyedmilliót fizettek a rokkantosításért

Már csak a perbeszédek és az ítélethirdetés van hátra abban a leszázalékoltatási ügyben, melynek egy orvos, és 13 civil szereplőjét hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádoltak meg tavaly.

A B.-A.-Z. Megyei Főügyészség által perbe fogott férfiak és nők valamennyien az Országos Orvosszakértői Intézet 5. számú miskolci igazgatóságán százalékoltatták le magukat, de annak érdekében, hogy a rokkantosítás mértéke nagyobb legyen, mint amilyet valójában a betegségük miatti állapotuk indokolt volna, esetenként negyedmillió forint körüli összeget fizettek a (büntetőeljárás során befolyással üzérkedő) közvetítőnek. A közvetítő pedig az orvossal osztozott a kenőpénzen.

Rokkantnyugdíjas vádlottak 

A dr. Czibrik Attila vezette bírói tanács elé került ügyben a tárgyalások során kihallgatták az orvost, a közvetítőt, a már rokkantnyugdíjas vádlottakat. Megszólaltak azonban a szakértők, és más tanúk is. A rokkantosított vádlottak a leszázalékolás óta már eltérő (egy millió és négymillió forint körüli) összeget vettek fel a nyugdíjfolyósító igazgatóságtól rokkantnyugdíjként.

A vádirat szerinti kár összességében mintegy tíz-húsz millió forintra rúg. A legutóbbi tárgyaláson befejeződött a bizonyítási eljárás, senki nem tett indítványt további bizonyításra. A bíró közölte, hogy legközelebb már csak a perbeszédek, a vádlottak utolsó szó jogán történő megszólalása, majd az ítélethozatal következik.

PT