Negyedik helyezést szereztek a győriek a Shell-Eco marathon Europe versenyen Londonban

Kecskemét – Negyedik helyezést szereztek kategóriájukban a győriek a május 25. és 28. között Londonban megrendezett Shell-Eco marathon Europe versenyen, amelyen idén három magyar csapat vett részt saját építésű autóikkal – tájékoztatta az esemény kommunikációjával foglalkozó ügynökség hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a csapatok eredményeit jelentősen befolyásolta a kivételesen magas hőmérséklet. Nagy kihívást jelentett a résztvevőknek, hogy mennyire tudják autóikat, illetve a technikájukat a melegebb időjáráshoz igazítani.

Mindezek ellenére a városi koncepció kategóriában induló francia egyetemisták új világrekordot állítottak fel, hiszen a belsőégésű motorral működő autójukkal 658 kilométernek megfelelő távot tettek meg 1 liter üzemanyaggal.

A nemzetközi versenyen ezúttal 171 csapat feszegette az energiahatékonyság határait, hogy kiderüljön, ki tud a legmesszebb utazni egy liter üzemanyaggal, vagy egy kilowattóra árammal. A magyar csapatok elektromos energiát használtak autóik meghajtására: míg a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói és a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola tanulói prototípus kategóriában, a győri Széchenyi István Egyetem diákjai a városi koncepció kategóriában versenyeztek.

A győri SZEnergy Team, a legeredményesebb magyar csapat idén már tizedik alkalommal indult a Shell Eco-marathon Europe versenyen, amit a negyedik helyen zártak. A szoros versenyben 134 kilométeres teljesítményükkel megdöntötték a tavalyi eredményüket.

A Debreceni Egyetem hallgatói második alkalommal vettek részt a londoni versenyen. A tavalyi tapasztalatokat felhasználva a csapat felkészültebben utazott a megmérettetésre. Az előző évi eredményükhöz képest egy helyet tudtak javítani, így kategóriájukban a 29. helyen végeztek.

Szintén régi visszatérője a kihívásnak a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola csapata, a Kandó Electric. Egy alkatrészük meghibásodása miatt egy nappal később tudtak csak pályára lépni, majd autójuk elektronikája igényelt további javításokat, a nehézségek ellenére 314 kilométeres eredményükkel így is a 17. helyen végeztek – olvasható a közleményben.

Évről évre Ázsiában, Amerikában és Európában rendeznek egy-egy Shell Eco maraton versenyt. Ezek során a diákok maguk tervezik és építik, majd tesztelik a járműveket. A megmérettetés célja, hogy tudományos és mérnöki pálya választására ösztönözze a fiatalokat.

A megmérettetést a Make the Future London elnevezésű fesztivál keretében tartották, amely nem csupán a legkiemelkedőbb energetikai ötleteknek nyújt kiváló terepet, de az energetikai kihívásokkal kapcsolatos innovációknak, együttműködéseknek és párbeszédnek is. A május 25-28. között tartott rendezvénynek a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Park adott otthont, a fesztiválra több mint 25 ezer látogató érkezett.

– MTI –