Negyedével csökkent a vadon élő tevék száma Ausztráliában

Budapest, 2012. július 25., szerda (MTI) – Az elmúlt pár év alatt mintegy 25 százalékkal csökkent az Ausztráliában vadon élő tevék száma részben a szárazság, másrészt pedig a szaporodásuk korlátozására tett kormányintézkedések miatt.

Jan Ferguson, a vadon élő tevékkel foglalkozó kormányzati program egyik szakembere a BBC szerint elmondta, hogy 2001-2008 között még körülbelül egymillió vad teve élt az országban, mára viszont 750 ezerre csökkent a létszámuk.

Az 1800-as években még az Ausztráliában élő tevék alkották a világ legnagyobb létszámú vadon élő csordáját. Sok kárt okoztak azonban a természetben, például az őslakos fajok elől elették az élelmet, vagy elpusztították lakóhelyüket, ezért 2010-ben a kormány jóváhagyta a populáció szaporodásának korlátozását, emellett több egyedet befogtak és eladtak.

Az Ausztráliában élők többsége a dromedár, azaz az egypúpú fajtába tartozik. Körülbelül 3,3 millió négyzetkilométeres területet járnak be. Képesek megtenni napi 70 kilométert, egy hét alatt pedig több száz kilométert is. Noha pusztán a szaporodásuk szabályozásával 85 ezerrel csökkentették létszámukat, szakértők szerint az ökoszisztéma szempontjából érzékeny területek némelyikén még mindig túl sűrű a vadteve-populáció. (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-18970585)

MTI