Négy sorsfordító applikáció, amelytől a világ egészségesebb lehet

Akt.:
Négy sorsfordító applikáció, amelytől a világ egészségesebb lehet
© Fotó: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Alapjaiban változtatják meg a tudományos kutatást a digitális forradalom és a mobiltechnológia.

A nagy sebességű mobilinternetnek és a tenyerünkben elférő, de komoly számítógépet rejtő mobilkészüléknek köszönhetően ugyanis óriási hálózatokra tudunk rácsatlakozni, néhány perc alatt pedig elképzelhetetlen mennyiségű adatot tudunk megosztani magunkról. A tudományos kutatást forradalmasítja, sőt az orvostudományt például jelentős áttöréshez segítheti hozzá néhány applikáció, amellyel részeseivé leszünk a big datának – írja a kutyu.hu.

Íme négy sorsfordító applikáció

A brit Cancer Research, az Amazon, a Facebook és a Google játék formában fejlesztett le egy olyan alkalmazást, amely jelentősen megkönnyíti a rákkutatás során összegyűlt adatmennyiség feldolgozását és elemzését. Így jött létre a Play to Cure: Genes in Space című mobiljáték, amellyel, ha néhány percet játszunk, máris segíthetünk a kutatóknak. Míg mi különböző lényekre vadászunk az űrben, több ezer tumorból származó genetikai adatot segíthetünk feldolgozni.

A Loss of the night program is hasonló, közösségi alapokra épült. A kutatás az adott környezet fényszennyezettségét méri, ezzel együtt pedig annak igyekszik utánajárni, hogy mindennek milyen hatása van az élő környezetre és az emberre. Az emberi és a technikai civilizáció gyors fejlődése ugyanis oda vezetett, hogy az a fénymennyiség, amit a városok pazarló világítása okoz, közvetlenül károsítja az élő környezetet. Az alkalmazás által megvizsgálhatjuk, hogy a tartózkodási helyünkön hány csillag látszik az égen – figyelembe véve a külső időjárási és egyéb körülményeket. Az így kinyert adatokat a GPS-koordináták alapján tárolja a rendszer, ezáltal pedig a kutatók megbízhatóbb információhoz jutnak a fényszennyezés mértékéről a világban.

Az előrehaladott korral járó koncentrációs nehézségekkel, a feledékenységgel igyekezett felvenni a harcot a NeuroRacer című játék, amelyben a „versenyzőknek” joystick segítségével kell autót vezetnie egy kanyargós úton, közben pedig különféle jelek jelennek meg a képernyőn.

Ha a játékos meglát egy bizonyos alakzatot, meg kell nyomnia egy gombot. A NeuroRacer nem került ki a kutató laboratóriumok falai mögül, a fejlesztés alatt álló Project: Evo azonban tovább gazdagíthatja a kutatásokhoz szükséges adatok sorát. A játékot a tesztidőszakban kipróbálják alacsony és magas amiloidszintű önkéntesek is, ami azért érdekes, mert feltételezések szerint a béta-amiloid fehérjék miatt alakulnak ki az idegrendszert tönkretevő plakkok az agyban, amely felelős az Alzheimer-kór kialakulásáért.

Óriási lépést tehetünk a demenciakutatás sikeréért egy egyszerű és bárki számára elérhető mobiljátékkal, amelynek fejlesztése nemzetközi összefogásban, magyar részvétellel valósult meg. A májusban debütált Sea Hero Quest-et világszerte már több mint egymillióan töltötték le, amelyhez a magyarok százezer letöltéssel járultak hozzá. Több száz évnyi klinikai vizsgálatnak megfelelő adatmennyiség jött létre alig négy hét alatt a Telekom kezdeményezésére fejlesztett hajózós játék használatával, és az adatok gyűjtése folyik tovább. A történet szerint egy tengerész elveszíti az emlékeit, amelyeket egy naplóba jegyzett le, a fia pedig útra kel, hogy összegyűjtse őket újra. A játékosnak egy hajóval kell utaznia, jéghegyeket kerülgetnie, bójákat megérintenie, és nagyon aranyos szörnyeket lefényképeznie. A tájékozódásról és az emlékezésről anonim adatokat gyűjtő Sea Hero Quest élvezetes, izgalmas játék jelentős társadalmi haszonnal.

ÉKN