Helyi közélet

2014.05.15. 09:24

Növényvédelmi előrejelzés gazdáknak

Debrecen - A rendszer segítségével előre meg lehet mondani, hogy egy állati kártevő vagy egy növényi betegség megjelenése várható-e.

Debrecen - A rendszer segítségével előre meg lehet mondani, hogy egy állati kártevő vagy egy növényi betegség megjelenése várható-e.Nagyon sok új kihíváshoz kell alkalmazkodnia napjaink növényvédelmének. A lehetőségek széles eszköztárának alkalmazásával, a védekezési módok kombinálásával a gazdáknak úgy kell védeni a növényeket a károsítóktól, hogy kémiai szereket csak a minimális mértékben használjanak fel.

- El kell végezni nagyon sok lehetséges fizikai eljárást, például a fertőzött növényi maradványokat meg kell semmisíteni, a gyomokat mechanikai eszközzel kell irtani stb. Aki megfelelő vetésforgó szerint termel, fajtát és területet körültekintően választ, fontos agrotechnikai növényvédelmet végez. Számos biológiai védekezési lehetőség is áll a gazdák rendelkezésére, ahol élő szervezetet tudatosan alkalmazhatnak károsítók ellen. Ezt a kombinált növényvédelmi rendszert nevezzük integrált növényvédelemnek. Az így megtermelt növényben sokkal kevesebb egészségünkre káros növényvédő szer, hatóanyag-maradék van. Korunk egyik legaktuálisabb, világszerte egyre jobban felértékelődő kihívásának, az élelmiszerbiztonság kívánalmainak a mezőgazdasági eredetű élelmiszerek tekintetében így tudunk megfelelően eleget tenni – hívta fel a figyelmet Tarcali Gábor, a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos elnöke.

Az integrált növényvédelem nélkülözhetetlen eleme a növényvédelmi előrejelzés, amelynek segítségével előre meg lehet mondani egy károsító megjelenése várható-e vagy sem. Ez segíti a gazdálkodókat a védekezés szükségességének eldöntésében, lehetővé teszi az optimális időpont meghatározását is.

- Az előrejelzési rendszereknek két fő iránya van: az állati kártevők előrejelzése elsősorban csapdázásokkal, a növényi betegségeket kiváltó kórokozók jelzése az informatikailag támogatott meteorológiai műszerek és számítógépes szoftverek segítségével történik. A legmodernebb eszközök közé tartoznak a feromoncsapdák, amelyek működésének az alapja a feromonnak nevezett kémiai vegyület, ami az állatvilág csaknem minden csoportjánál, a madarak kivételével megtalálhatót. A szexferomon csapdák alkalmazásával minden más módszernél gyorsabban és hatékonyabban mutatható ki a kártevő jelenléte egy területen. Használatával a szokványos permetezések akár kétharmada is megtakarítható. Ennek óriási a jelentősége az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelem szempontjából, de a haszna pénzben is jól érzékelhető – hangsúlyozta a szakember.

A magyarországi gazdák számára elérhető növényvédelmi előrejelzési adatok biztosításához egy országos, egységes, növényvédelmi előrejelzési rendszer létrehozása van folyamatban, illetve részben már működik is. Az adatokhoz a gazdálkodók térítésmentesen hozzájuthatnak, ami segíti őket abban, hogy a 2014. január 1-től hazánkban is kötelezően alkalmazandó integrált növényvédelem elveit be tudják tartani – mondta el a Tarcali Gábor.

unideb.hu


Debrecen - A mögöttünk hagyott rendkívül enyhe és száraz tél kedvezett a kórokozók áttelelésének, intenzíven támadnak növényeinken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában