Négy nap alatt négy keresztényt öltek meg egy iraki városban

Vasárnap óta már négy keresztényt gyilkoltak meg fegyveresek az Irak északi részén található Moszul városában.

A negyedik áldozat, egy húszéves diák holttestét szerdán találták meg a város egyik déli negyedében. Sokan arra figyelmeztetnek, hogy a március hetedikére kiírt iraki parlamenti választások elõtt egyre erõsödhetnek a kisebbségek, így a keresztények elleni támadások.

A tanárnak tanuló asszír keresztény fiatal szerda kora reggel tûnt el, miközben az iskolájába tartott, ahol tanárnak készült – közölte egy névtelenül nyilatkozó iraki rendõrtiszt. Wissam George golyóütötte holttestét helyi idõ szerint délután egy órakor találták meg, egy utcán fekve – közölte az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó rendõrtiszt.

George a negyedik keresztény volt, akit négy nap alatt meggyilkoltak Moszulban. Kedden egy fegyveres egy 21 éves mérnökhallgatót ölt meg, és 22 éves társát megsebesítette. Hétfõn egy káldeus keresztény zöldségest gyilkoltak meg üzletében egy tovahaladó autóból tüzelõ fegyveresek, egy másik káldeust pedig a háza elõtt lõttek le vasárnap.

“A kormány csak figyel, és beszél, de nem tesz semmit” – közölte Shlemon Warduni káldeus püspök, az AFP-nek nyilatkozva. Egy másik pap pedig kijelentette, hogy a helyzet “rémálommá vált”, közölve, hogy a biztonsági erõket teszik felelõssé a gyilkosságokért, mert tagjai nem tesznek semmit, csak állnak, és néznek.

Sokan aggodalmuknak adtak hangot a keresztények elleni támadásokkal kapcsolatban, arra figyelmeztetve, hogy a március hetedikére kiírt választások elõtt erõsödhetnek a keresztények elleni támadások.

2008 végén több mint 12 ezer keresztény menekült le Moszul városából, miután negyven hittársukat gyilkolták meg egy szisztematikus kampány alatt – írta az AFP.