Négy és fél éves csúcson a GKI konjunktúraindexe

Négy és fél éve volt ilyen magas a GKI konjunktúraindexének értéke, mint most októberben – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felméréséből.

Szeptemberhez képest a fogyasztói és az üzleti bizalmi index egyaránt emelkedett. Az üzleti szférán belül az elsősorban a belföldi piacon érdekelt, s emiatt az átlagosnál pesszimistább ágazatok – az építőipar, a kereskedelem és a szolgáltatások – várakozása javult, az iparé viszont lényegében stagnált.

Az ipari ágazat helyzetének megítélése októberben hibahatáron belül csökkent, de ha minimálisan is, a pozitív tartományban maradt. Az építőipari bizalmi index értéke június és szeptember között hónapról-hónapra csak a hibahatáron belüli mértékben változott, októberben viszont érezhetően növekedett. A kereskedelem hangulata a szeptemberi visszaesést követően októberben látványosan emelkedett, s kilépett a negatív tartományból. A szolgáltatói bizalmi index októberben érezhetően emelkedett, s ezzel visszatért a nyári szintre.

Az iparban az áremelési várakozások enyhültek, a kereskedelemben viszont erősödtek. Az építőiparban az árcsökkentésre és áremelésre számító cégek aránya közötti különbség tovább szűkült, de továbbra is a csökkenő árakra számítók vannak többségben. Ezzel szemben a szolgáltatók emelkedő értékesítési árakra számítanak. A fogyasztók inflációs várakozása viszont mérséklődött.

Az iparban romlott a foglalkoztatási szándék

Az iparban romlott a foglalkoztatási szándék, a másik három ágazatban viszont emelkedett, s jelentősen enyhült a lakosság félelme a munkanélküliségtől. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a fogyasztók körében és minden ágazatban – különösen az építőiparban – javult, de továbbra is ez utóbbi a legpesszimistább ágazat.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a 2009 áprilisában mért mélypont után 2010 júniusáig szinte folyamatosan növekedett, július-szeptemberben kis mértékű hullámzást mutatott, majd októberben itt is négy és fél éves rekord született. A lakosság saját jövőbeli pénzügyi helyzeténeki megítélése jelentősen, a következő egy évben várható megtakarítási képességére vonatkozó reményei kis mértékben javultak.

– Független Hírügynökség –