Négy élet kezdődött debreceni inkubátorban

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: David Silverman/Getty Images
Debrecen - Létesélyt ad egy kisbabának, a lehető legnagyobb ajándékot egy gyermektelen párnak és megmenekül a jogi felelősségre vonástól az az anya, aki inkubátorban helyezi el újszülöttjét, ha képtelen gondoskodni róla. Debrecenben eddig négy életet mentett meg ez az eszköz.

A Debreceni Reménysugár Gyermekotthon 1999-ben kapott egy inkubátort, amely három pici test kihűlését akadályozta meg. – Egy törvénymódosítás nyomán ma már csak olyan intézmények működtethetnek efféle eszközt, amelyeken koraszülött-ellátás is van – számolt be Stefán Györgyné. Az igazgató elmondta: ennek oka, hogy a nem kórházi körülmények között egészségügyis segítő felügyeletét nélkülözve született csecsemők veszélyeztetett állapotban kerülhetnek ide.

A jogszabály miatt ma már Debrecenben kizárólag a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának bejáratának előterében van inkubátor, amelybe 2004-es ottléte óta egy babát tettek – tudtuk meg Lénárt Beáta sajtószóvivőtől. Egy inkubátor beszerzési ára milliós nagyságrendű összeg, fenntartási költségeit pedig az elektromos áram felhasználása, a tisztító- és fertőtlenítőszerek, valamint a karbantartási költségek adják.

HBN-HABE