Nébih: változatlanul július 31-ig kell befizetni az 1 ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Budapest – Az egységesen 1 ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét július 31-ig kell befizetniük az élelmiszerlánc-szereplőknek, az Európai Bizottság héten közzétett döntése nem érinti a jelenlegi felügyeletidíj-rendszert – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.

A hatóság közleményében emlékeztet: az Országgyűlés tavaly decemberben eltörölte az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál a progresszív díjszerkezetet, és visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre egységes 1 ezrelékes kötelezettséget. A felügyeleti díj mértéke tehát továbbra is a díjköteles tevékenységből származó, a jövedéki adó, illetve népegészségügyi termékadó nélkül számított előző évi árbevétel 0,1 százaléka minden érintett szektorban.

A Nébih az élelmiszerjog alapján szedett szolgáltatási hozzájárulást, azaz a felügyeleti díjat továbbra is az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos feladatokra fordítja, például laboratóriumi fejlesztésekre, illetve a múlt heti, több mint 10 tonna bizonytalan eredetű hústermék lefoglalásához vezető kiemelt ellenőrzéshez hasonló vizsgálatokra – hangsúlyozták.

Az idei bevallás beadási határideje május 31. volt. Az elkészült bevallás alapján megállapított összeget két egyenlő részletben, július 31-ig, valamint 2017. január 31-ig kell megfizetniük az érintetteknek.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn szabályellenesnek ítélte a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót. Az EB véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A bizottsági tájékoztatás szerint az EB arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársakkal szemben.

– MTI –