Nébih: a szilvapálinkák többsége megfelel az előírásoknak

Nébih: a szilvapálinkák többsége megfelel az előírásoknak
© Forrás: YouTube / Nébih
Budapest – A szilvapálinkák többsége megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata alapján – közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, amelyek között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek. A vizsgált italok – egy kivételével – megfeleltek az élelmiszerbiztonsági paramétereknek, az ajánlott határértéknél magasabb etil-karbamát tartalmú pálinka forgalmazását pedig a hatóság megtiltotta.

A vizsgált pálinkák az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek voltak, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőnek bizonyultak. Mindazonáltal a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthatnak, várhatóan 700 ezer forint értékben.

A Nébih vizsgálatainak eredménye, valamint a laikusok bírálata által összeállított lista megtalálható a Nébih szupermenta honlapján.

– MTI –