Sport

2013.05.23. 16:37

Téli olimpia 2022 - A szlovákok fele ellenzi, hogy olimpia legyen a tátrai nemzeti parkokban

Pozsony, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - A szlovákok fele ellene van annak, hogy a 2022-es, a lengyelekkel közösen tervezett téli olimpiát a tátrai nemzeti parkokban rendezzék meg - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

Pozsony, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - A szlovákok fele ellene van annak, hogy a 2022-es, a lengyelekkel közösen tervezett téli olimpiát a tátrai nemzeti parkokban rendezzék meg - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség által készített felmérés szerint a 36 százaléknyi nemet mondóval szemben a megkérdezettek több mint fele támogatja, hogy Szlovákia és azon belül a Tátra adjon otthont a kilenc év múlva esedékes havas-jeges játékoknak, azt azonban, hogy az ötkarikás versenyeket a tátrai nemzeti parkok területén bonyolítsák le, a válaszadóknak már csupán kisebbik része tartja jó ötletnek, ötven százalékuk pedig kifejezetten ellenzi.

A felmérést ismertető Vlk (Farkas) természetvédelmi egyesület aktivistája, Juraj Lukác szerint az eredmények főként azt mutatják, hogy a szlovák lakosság jelentős része nincs tisztában azzal, hol vannak az ország nemzeti parkjai. Tudniillik ha ezt tudnák, azzal is tisztában lennének, hogy nem lehet úgy rendezni olimpiát a Tátrában, hogy az ugyanakkor a nemzeti parkokon kívül essen, mivel a Magas és az Alacsony Tátra területének gyakorlatilag szinte teljes egészén nemzeti parkok találhatók - mutatott rá.

Szlovákia egyik legrégebbi és egyben legnagyobb aktivitást kifejtő természetvédelmi egyesülete szerint az - a kormány részéről is többször megerősített szándék -, hogy az ország részt vállaljon a 2022-es téli játékok megrendezésében, nem is a rendezési jog elnyeréséről szól, inkább magáncégek által kamatoztatható állami befektetések megvalósításáról, ezek pedig a Tátra utolsó még érintetlen területeinek megkárosításával járhatnak.

"Minden értelmes ember tudja, hogy az olimpia megrendezési jogát nem kapjuk meg, de a cél az, hogy a pályázás keretében (turista) központok épülhessenek" - mondta Lukác. Hozzátette: a korábbiakban már többször felmerült, hogy téli olimpia legyen a Tátrában, s bár ez sosem jött létre, a pályázással kapcsolatban több befektetés részben vagy teljesen megvalósult, ezeknek azonban nem voltak pozitív hozadékaik.

Hozzátette: az 1972-es olimpiával kapcsolatos pályázati tervek kapcsán a tátrai Rohácéban végzett munkálatok miatt lavinaveszélyessé vált a környék, a 2006-ban a Furkota-völgyben és másutt állami pénzből épített versenypályákat és egyéb létesítményeket pedig ma magántársaságok üzemeltetik.

Először tavaly ősszel merült fel annak ötlete, hogy Szlovákia Lengyelországgal közösen pályázzon a 2022-es téli olimpiára, ezt a szándékot a szlovák kormány később határozatban erősítette meg és a részletekről azóta több tárgyalást is folytatott a lengyel féllel.

Szlovákia eddig két alkalommal kandidált, mindkét esetben sikertelenül. A rendezés jogát 2002-ben Salt Lake City, négy évvel később pedig Torino nyerte el. A 2022-es játékok iránt München is érdeklődik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben dönt a helyszínről.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!