Ne utazzon a beteg, ha helyben is lehet kezelni

Bodgál Judit osztályvezető
Bodgál Judit osztályvezető - © Fotó: magánarchívum
Miskolc – Nyiroködéma: az emberek öt százalékát érinti, már Miskolcon is van terápia.

Bodgál Judittal a B.-A.-Z. megyei kórház Önálló Fiziológiai Osztályának vezetőjével és Révészné Lázár Mónika gyógytornásszal a nyiroködéma betegségről beszélgettünk. Ez egy krónikus állapot, a nyirokrendszer leggyakoribb betegsége – mondta el Bodgál Judit. Egyfajta vizenyős állapotot jelent, amelynek során a végtagokon, a törzsön, különböző méretű, tartós duzzanat jelenik meg.
– A nyirok, a testünk szó szerint vett belső környezete. Többek között ez vizet, nyiroksejteket, fehérjéket, anyagcsere bomlástermékeket tartalmaz. A folyadékok elszállításáról a szív felé 70 százalékban a visszerek, a vénák gondoskodnak 30 százalékban a nyirokerek – fejti ki a szakember.

Hígítani

A nyirokrendszer feladata, hogy a szervezetünk folyadékegyensúlyát biztosítsa. Napi 2-3 liter folyadék – víz – fogyasztása ajánlott. A nyiroködémás betegek számára még inkább fontos, hogy hígabbá váljon a testfolyadék és könnyebben tudjon áramolni.
Fontos szerepe van még a szervezet salaktalanításában, méregtelenítésében – teszi hozzá. Nyiroködémának azt az állapotot nevezzük, amikor ez a bizonyos szövet közti folyadék a test valamely részén megreked, és az érintett testrészen ez nyirokpangást, vizenyősödést jelent. Életkortól független, hiszen ha veleszületett ödémáról beszélünk, akkor akár csecsemőkorban jelentkező tünet is lehet. De megjelenhet tinédzserkorban is. A másodlagos nyiroködéma esetében egy történés, betegség hozza a szövődményt – tudjuk meg.

A gyógyítása, illetve nem is mondanám gyógyításnak, mert nem tudjuk megszüntetni a nyirokrendszer károsodását – igazából kezelni tudjuk – mondja el Révészné Lázár Mónika. Lassítani tudjuk a folyamatot. A fizioterápiás osztályunkon évek óta teammunkában foglalkozunk ezen betegekkel. Komplex ödémamentesítő terápia a neve a gyógyító eljárásnak. Képzett gyógymasszőrök végzik ezt a masszást, valamint létezik a fáslizás. Ez gépi kezelés, nyirokkeringést serkentő torna, aminek nagy jelentősége van – sorolja.
Száznegyven szakdolgozónk van itt Miskolcon, három tagkórházban.

A gyógyító team

– Gyógytornászok, gyógymasszőrök, fizioterápiás asszisztensek, nincs olyan szakterület, amit ne tudnánk ellátni. Nem csak mozgásszervi, de belgyógyászati, pszichiátriai kórképek is vannak. De maradva a nyiroködémás betegeknél, 2002-ben alakult meg az osztályunk, és minden szakterületről érkeztek hozzánk betegek. Ezek között természetesen volt nyirok­ödémás beteg is. Akkor szembesültünk azzal, hogy Borsod megyében nem volt komplex kezelésük, Budapestre kellett utazniuk a kezelésekre. Akkor kezdtem el vezetőként azzal foglalkozni, hogy itt is lehetne kezelni őket, ha volna szakember. Mert a főiskolákon sem tanulják az alapképzésben sem a gyógytornászok, sem a gyógymasszőrök. Ez speciális kezelés. Külön tanfolyamon lehet elsajátítani ennek a betegségnek a gyógyító tornáját, masszázsát. Büszke vagyok arra, hogy évek alatt kialakítottunk egy nyiroködémás teamet. Nem kell Budapestre utazniuk a betegeinknek a megyéből. Vagyis a nyirok­ödémás betegek komplex terápiáját tudjuk biztosítani Miskolcon is. – hangsúlyozta Bodgál Judit.

B. Tóth Erika


Dr. Valikovics Attila
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Van, amikor a fejfájás-­csillapító gyógyszer okoz fejfájást. Jelenleg mintegy 50–60-féle fejfájást ismer a modern orvostudomány. Dr. Valikovics Attilát, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház neurológia osztály­vezető főorvosát kérdeztük az okokról. Miért f...

Illusztráció
London - Összefüggést talált a tejtermékek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között nemzetközi kutatás. A The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertetett nagyszabású, 21 ország több mint 130 ezer lakosának adatait feldolgozó kutatás szerint napi hár...

Dr. Komlóssy Attila fogorvos
Miskolc - Milyen a magyar népesség állapota fogászati szempontból? Romlik vagy javul a helyzet? Beszélgetés dr. Komlóssy Attila fogorvossal, megyei szakfelügyelővel. Az implantátum nem olyan, mint egy tipli a falban.˝ dr. Komlóssy Attila Milyen ma Magyarországon a fogaink állapota? Egyrészt...

Nagyné Siraki Szilvia az Észak-Magyarországi Sclerosos Multiplex Egyesület elnöke
Miskolc - A sclerosis multiplex a fiatal felnőttek rettegett betegsége. Interjú: Nagyné Siraki Szilviával, az Észak-Magyarországi Sclerosis Multiplex Egyesület elnökével A sclerosis multiplex (SM) krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében ká...