„Ne szájjá le! Oszt mit tud velünk csinálni?!” – Olvasónk szerint elnéző volt az ellenőr, a DKV cáfol

Akt.:
„Ne szájjá le! Oszt mit tud velünk csinálni?!” – Olvasónk szerint elnéző volt az ellenőr, a DKV cáfol
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – Körülbelül egy hónapja történt, hogy a DKV villamosán Cserháti Zoltánt 3000 forintra büntették meg két korty víz miatt. A téma felháborodást váltott ki, a DKV módosított, a téma lecsengett. Legalábbis a médiában. Nap mint nap utazok a debreceni buszokon és villamosokon, sok mindent tapasztalok sokféle embertől. Ami viszont tegnap történt az egyes villamoson nem hiszem, hogy csak bennem váltott ki valami olyasmi érzést, amit többek közt az igazságtalanságból, a tehetetlenségből és a dühből gyúrhatnánk össze.

Történt ugyanis, hogy a Honvéd utcán egy fiatal, mosolygós nő, és egy fiatal férfi szállt fel. Indultunk is tovább, és már kérték is a jegyeket, bérleteket. Az utasok – legalábbis a többsége – előre elő is készítette, ahogyan azt tettem én is. Jöttek, láttak, nem büntettek. Sajnos… Egy család ugyanis jegy, bérlet, és mint később kiderült, mindennemű irat nélkül kelt útnak a városban. Egy felnőtt férfi és egy nő, három fiatal nő, és az egyik oldalán egy fiatal férfi. Az ellenőrök nem tudtak mit kezdeni azon hozzáállással, melyet a társaság hangosan beszélt meg fülük hallatára, miszerint „Ne szájjá le! Oszt mit tud velünk csinálni?!” Az ellenőrök összesúgtak, legyintettek, a család pedig a következő megállónál már úgyis le akart szállni, így csak a Kossuth téren hagyták el a „fedélzetet”. Bár az egyetemnél szálltam fel, ők már a villamoson tartózkodtak.

Le kell szögeznem, nem az ellenőröket hibáztatom, jó magam sem szeretnék konfrontálódni egy egész családdal. A DKV viszont elgondolkodhatna azon, hogy ne a törvénytisztelő, becsülettel jegyet, bérletet váltó embereket bünteti meg két korty „gyilkos” ásványvíz miatt, aminek az árából utaztatjuk azokat, akik még akkor sem hajlandóak jegyet váltani, amikor ezt megengedhetik maguknak, olyan alapon, hogy „velünk úgysem tudnak mit csinálni”. Nem tudom a probléma megoldását, és nem is az én tisztem megoldani, de egy mosolygós fiatal törékeny nő nem DKV ellenőrnek való. És nem a villamoson vizet kortyolgató utasok miatt.

– Tóth György, Debrecen –


Visszautasítják

A DKV válaszából kiderül, hogy Tóth György leírása alapján azonosították az érintett jegyellenőröket, akik az adott napon – a dokumentumok alapján – több esetben is intézkedtek olyan többtagú családdal szemben, akikre ráillik az utas által megadott leírás.

„Május 17-én az érintett ellenőrök 22 esetben kezdeményeztek adatfelvételt, egy alkalommal rendőrségi közreműködést is kértek. A leírtak alapján az ellenőrök munkavégzésére vonatkozó azon észrevételt, miszerint bárkivel szemben intézkedést mulasztottak volna el, határozottan visszautasítjuk. Az említettek kapcsán mindkét érintett jegyellenőr feltételez egy konkrét esetet, amelynek kezelése során az utasokkal le is szálltak, és a megállóban folytatták tovább intézkedésüket. Ebben az esetben az utasok a megállóban MÁK (Magyar Államkincstár által kibocsátott, jogosult és 1 fő kísérője számára díjmentességet biztosító) kártyákat mutattak fel, ezzel megfelelően igazolták az utazásra való jogosultságukat. A jegyellenőri tevékenység szigorúan szabályozott eljárási utasítás alapján történik.

Az ellenőröknek kötelessége mindenkivel szemben a szolgáltatói, udvarias, de következetes magatartás tanúsítása. A fizető utasok érdekeinek védelme céljából kötelességük a szabálytalanságok kiszűrése, éppen ezért jogszerű intézkedést elmulasztaniuk tilos, méltányossági jogkörrel pedig nem
rendelkeznek.

Amennyiben az ellenőrök intézkedésük során az együttműködés hiányát tapasztalják, az adatfelvételhez lehetőségük van közterület-felügyelői vagy akár rendőri közreműködés kérésére. Társaságunk a jogszerű intézkedést elmulasztó ellenőrökkel szemben – amennyiben az eset a kivizsgálás során bizonyítást nyer pótoktatással, vagy akár anyagi jellegű szankcionálással intézkedik. A vízfogyasztással kapcsolatosan társaságunk korábban már megtette hivatalos közleményét és a szükséges intézkedéseket, így azt lezártnak tekintjük.

– Nagy Annamária kommunikációs- és marketingvezető, DKV –


Meghajolt a DKV az utasok óhaja előtt

Debrecen – Mostantól büntetlenül ihatunk folyadékot a DKV járatain.