Ne menjen füstbe a biztonságunk!

Ha megépült, a szakszerű karbantartás is elengedhetetlen
Ha megépült, a szakszerű karbantartás is elengedhetetlen - © Fotó: HBN archív
Hajdú-Bihar – A jó kémény a biztonságos és hatékony otthon egyik kulcseleme.

Megnövekedett a kéménytüzek száma az elmúlt években a szilárd tüzelésű berendezést használó házakban – hívja fel a figyelmet az újHÁZ Centrum közleménye. Aszerint az ok legtöbbször a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. Pedig az előbbi nem csak, hogy jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes állapotot is előidézhet.

Szilárd és olaj tüzelőanyagok használata során korom és kátrány rakódik le a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig a réteg vastagodásával a kémény belső keresztmetszetének szűkülését okozza. Emiatt a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást, így szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe, füst-, illetve szén-monoxid-mérgezést okozva.
A kéményben lévő vastag korom- és kátrányréteg intenzív fűtés esetén a nagy külső és belső hőmérséklet-különbség hatására belobbanhat, a tűz pedig könnyen átterjedhet az épület más részeire. Ezek a veszélyek meglepően sok helyen fenyegetnek: a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. 2015-ös adatai szerint az ország négymillió kéményéből másfél millió azonnali felújításra szorulna. A lecsapódó kondenzvíz okozta szétfagyás, az ellenőrizhetetlen működés, vagy épp a túl sok, vagy túl nagy teljesítményű tüzelőberendezés használata mind komoly veszélyeket hordoz.

Biztonság az első lépéstől

Ahhoz, hogy egy kémény valóban biztonságos legyen, komoly figyelmet kell fordítani rá már a szakszerű tervezéstől kezdve, amit gépész tervező végez, majd a tervet engedélyezteti az építési hatósággal és a kéményseprőkkel. A kivitelezést szintén minősített szakembernek kell végeznie.

Az építés megkezdése előtt a tervezővel, felelős műszaki vezetővel egyeztetni kell a kéménytisztító ajtó és a füstcső csatlakozóhelyét és irányát, valamint azt is, hogy ha arra szükség van, akkor milyen módon kell megerősíteni a kémény szabadon álló szakaszát. Emellett az illetékes kéményseprő szolgáltató javaslata alapján kell dönteni a második tisztító ajtó helyéről, ami a padlástérben vagy tetőjárdán helyezkedhet el.

Komplex, egyszerű és biztonságos megoldást jelentenek az előre gyártott kéményrendszerek. Ezek mára szinte elengedhetetlen részei egy modern háznak, hiszen az energiatakarékos fűtés ennek megfelelő, profi kéményt is megkövetel. A korszerű fűtéstípusokkal olyan égéstermékek jelentek meg, melyek ellen az egészségünk megőrzése érdekében jobban kell védekezni, ehhez pedig a professzionális és megfelelően karbantartott kémény is hozzájárul. A modern kéményrendszerek rendkívül biztonságosak, az építési idejük rövid, ráadásul még esztétikailag sem hagynak kívánni valót maguk után – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

Hogyan válasszunk?

A kémény kiválasztásánál elsődlegesen figyelembe kell venni, hogy mennyi és milyen berendezést szeretnének belekötni. Az sem mindegy, hogy egy kémény milyen anyagból készül, bár minden, a piacon elérhető típusnak megvannak a maga előnyei. A kerámiakémény mellett a természetes alapanyag és a könnyebb beépíthetőség szól, a beton elemekből készült kémény viszont tartósabb lehet. A tartósabb anyagokra ráadásul a gyártók összetettebb és hosszabb idejű garanciát adnak; van, amelyre 30 év teljes körű garanciát vállalnak.

Ahhoz, hogy a hosszú távon kielégítő és biztonságos működést biztosítani tudjuk, alapvető, hogy csak minősített terméket szabad beépíteni. Ezen belül a teljesítménynyilatkozat tartalmát, és a gyártói garanciák közötti különbséget érdemes megnézni, de a széles választékban való eligazodáshoz érdemes szakértő segítségét kérni. A működtetés során az alapvető biztonságunk érdekében fontos, hogy a bekötött berendezéseket kizárólag az előírt függőanyagokkal működtessük, és ne feledkezzünk el a kémény érvényes előírások szerinti gyakoriságú, szakszerű tisztíttatásról sem! – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői.

HBNSzén-monoxid-mérgezés Debrecenben: anya és három gyereke került kórházba

Debrecen – Szén-monoxid miatt vonultak a megyeszékhely tűzoltóit az esti órákban. Az Ormós Lajos utcába mérgezés gyanúja miatt riasztották őket, a mérésekkel a lakás levegőjében azonban nem tudták a mérges gáz jelenlétét kimutatni, mivel kiérkezésükre a lakók már megkezdték a szellőztetést.Ha nem vigyázunk, elfogyhat a levegő…

Hajdú-Bihar – Olykor régi beidegződéseket kell megváltoztatni a biztonságunk érdekében.
hirdetés