Ne maradjon gyerekszáj üresen!

Akt.:
Nyáron is megszervezik a közétkeztetést a gyerekeknek Nagyhegyesen
Nyáron is megszervezik a közétkeztetést a gyerekeknek Nagyhegyesen
Hajdú-Bihar – Kabán nem vált be az a gyakorlat, hogy nyáron vigye haza a iskolás az ebédjét.

Kabán a rászoruló családok dönthették el azt, hogy igénylik-e gyermekeik számára a nyári szünidőben is a napi egyszeri meleg ételt. Hatvanhat igenlő válasz érkezett, ami nagyságrendekkel alacsonyabb, mint tavaly. Az ok meglehetősen prózai: míg az elmúlt évben hazavihették a menzáról az ebédet, idén a napköziben kell elfogyasztaniuk a finom falatokat.

Aki kért, kapott

Szegi Emma polgármester nem akart az intézkedés okaira részletesen kitérni, csupán ennyit mondott: voltak rossz tapasztalataink az ebéd hazahordásával kapcsolatban, ezért úgy láttuk jónak, az a biztos, ha a rászoruló gyerek ott helyben fogyasztja el a neki szánt meleg ételt. A városban az említett 66 gyerek 43 napon keresztül jut hozzá az ennivalóhoz, 1,25 millió forint állami támogatással. Náluk egy ebéd 500 forintba kerül, ebből 427 forintot fedez az állam, 73 forintot pedig az önkormányzat tesz hozzá minden adag ételhez – tudtuk meg a települési vezetőtől.

Nádudvar jelentős összeget – 9,4 millió forintot – nyert a nyári gyermekétkeztetésre, ebből a pénzből 405 gyereknek tudják megoldani a szün­időben is a kétfogásos ebédjét. Beke Imre polgármester szavai szerint ez azt jelenti, hogy a kisvárosban rászorultsági alapon minden második iskoláshoz eljut a kedvezmény. Hozzátette, hogy a meleg ételt a gyermekek elfogyaszthatják a menzán, de akár haza is vihetik. Nád­udvaron egyébként a támogatás nagyságrendje hasonló ahhoz, amit tavaly ilyenkor pályázott és nyert el a települési önkormányzat.


Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

Megtoldja a falu

Nagyhegyesen a helyhatóság félszáz gyerekre kért és kapott nyári étkeztetési támogatást. Közülük 42 iskolásnak a napi egyszeri betevőjét teljes egészében az állam, míg nyolc fiatalét az önkormányzat saját zsebből finanszírozza. Az erre a célra elnyert pályázati forrás mintegy 794 ezer forint, amit további 150 ezer forinttal told meg a falu. Ugyanakkor Bajusz Istvánné polgármester emlékeztetett, hogy a nyári gyermekétkeztetés még nem minden, hiszen e mellett hat héten át – az iskola és a könyvtár közös fenntartásában – nyári napközit is szerveznek a településen. Ennek a teljes költsége, amit a település maga finanszíroz, hozzávetőleg 1,4 millió forint, és eddig már 73 gyermek jelentkezett.

Egyeken mintegy nyolcszáz szociálisan rászoruló gyermek él, de a konyha kapacitásának korlátai miatt csupán minden második iskolást tud az önkormányzat a nyári szünidőben is étkeztetni. Persze, ez sem kevés, hiszen, mint Bóta Barbara aljegyző beszámolt róla, a pályázaton elnyert 8,6 millió forintból négyszáz helyi fiatal kaphat meleg ételt a nyáron, összesen 49 napon keresztül. Korábban egyébként próbálkoztak azzal, hogy az ételt a fiatalnak helyben kelljen elfogyasztani, de az érintett családok jobban szeretik, ha hazaviszi az ebédet a gyerek. Meg egyébként is – tette hozzá – nyáron a menzán a felügyeletet sem lenne egyszerű megoldani.

– Petneházi Attila –


Debrecen: kilencszázan

A debreceni önkormányzat 900 hátrányos helyzetű gyermek nyári szociális étkeztetéséhez kért és kapott a pályázat keretében mintegy 21 millió forintot – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Komolay Szabolcs alpolgármester. Hozzátette, hogy az elnyert összeget a város saját forrásból további 8 millió forinttal egészíti ki annak érdekében, hogy a korábbi egytálétel helyett a gyerekek komplett ebédet (leves, második, gyümölcs vagy sütemény) kaphassanak az iskolai szünetben 53 napon keresztül. A kialakult gyakorlat az, hogy ez ebédet otthon fogyaszthatják el a kedvezményezettek.