érettségi

2019.05.10. 15:40

A diákok szerint nehéz volt a németérettségi

A farmernadrág történelmétől az internetes fórumbejegyzésig érdekes témák merültek fel.

Fotó: Nagy Dóra

Német nyelvi írásbelikkel folytatódott az érettségi pénteken. – Korrekt feladatsort kaptak a diákok, típusában olyan kérdésekkel, mint amilyet az elmúlt években megszokhattunk. Szerintem újfajta feladatok sem jelentek meg, ami meglepetésre adott volna okot a diákoknak. Az elmúlt hónapokban is hasonló gyakorlatokat oldottunk meg – mondta Simon Andrea, a Debreceni Ady Endre Gimnázium németszaktanára.

Kiemelte, a harmadik rész, azaz a hallott szöveg értése szokott nehézséget okozni a végzősöknek.

– Általában televízióban vagy rádióban elhangzott szövegeket hallanak, ami mögött jelentős háttérzaj van; ez olykor nehezítés céljából van. Ezzel a valós élethelyzetekben lévő kommunikációt szeretnék mutatni – hangsúlyozta a tanárnő.

Fotó: Nagy Dóra

Bonyolult feladatok

– Baráti volt az első feladatsor, hasonlókat gyakoroltunk, itt inkább az volt a probléma, hogy túl sok időt hagytak rá, hamarabb befejeztem – mosolygott a végzős Cifra Branko, majd évfolyamtársa is megerősítette.

– A hatvan perc sok volt az első részhez, inkább a következőhöz, nyelvhelyességhez adtam volna több időt, mivel nem olyan feladatok voltak, amiket az előző években megszoktunk, így nagyon hamar eltelt a 30 perc – mondta Borsos Marcell, aki a gimnázium két tannyelvű osztályában végzett idén.

– Gyors volt a szöveg és embert próbáló volt követni. A próbaérettségi alapján könnyebbre számítottam – mondták egyöntetűen a fiúk. Hozzátették, az íráskészséget vizsgáló részben hasonlóra számítottak, ott nem volt meglepetés.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában