Ne hagyja el a baleset helyszínét dolgavégezetlenül!

Akt.:
A DKV buszvezetői mindent megtesznek az utasbiztonságért – de nem csak rajtuk múlik (A kép illusztráció!)
A DKV buszvezetői mindent megtesznek az utasbiztonságért – de nem csak rajtuk múlik (A kép illusztráció!) - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Mi a teendőnk, ha a DKV-járaton sérülünk meg? – erre világít rá a Naplóhoz fordult utas esete.

Arról, hogy mit tehet az utas, ha megsérült a tömegközlekedési eszközön, mik a jogai és kötelességei, nemrégiben írtunk bővebben. A cikk megjelenése után egy férfi azért keresett meg minket, hogy júliusban bekövetkezett esetét, tanulságul, megossza velünk.

Történt, hogy azon a napon feleségével utazott a DKV járatán. Egy hirtelen a busz elé kanyarodó autós miatt az autóbusz vezetője nagyot fékezett, ekkor az álló utasok „összecsúsztak”. Annak rendje s módja szerint a sofőr megállította a járművet, mentőt, rendőrt hívott. Ugyanakkor előkerült az a nyilatkozat is, amit ilyenkor szokás kitölteni. Ezt cikkünkben érintettük, de olvasónk elmondásából realizálódott az értelme. Ez a nyilatkozat két részből áll. Az egyik felét a járművezető, helyszínelő tölti ki, a másik részét az utas. Elbeszélőnk, mivel hirtelen úgy érezték, nincs szükségük mentőre, és úgy gondolták, nem lesz követelésük a balesettel kapcsolatosan, aláírásukkal kijelentették, hogy „az autóbusz balesetéből kifolyólag a DKV Zrt-vel, mint az autóbusz vezetőjével szemben követelésük nincs”. Ezután hazamentek, átöltöztek (mert a feleség ruhája egy másik utas orrvérzése miatt szennyes lett), de később mégis orvoshoz kellett fordulniuk, mert a nő fájdalmakra panaszkodott, és a szemüvege is eltört.

Innentől aztán újragondolták, hogy nem biztos, hogy jól tették, hogy az aláírást követően a kár és a sérülés rögzítése nélkül elhagyták a helyszínt, mert valószínűleg orvosi kezelésre is szükség lesz és a szemüveget is meg kell javíttatni.

Ám azóta – egy egész irattömeg jelzi – hiába próbálnak kártérítést kapni. Mivel nem az autóbuszvezető idézte elő a bajt, az elé kanyarodó gépjármű sofőrje a károkozó; viszont mivel tényleges ütközés nem történt, a rendőrség nem állapított meg szabálysértést. Arról, hogy az ügyben helyszíneltek a rendőrök, kért egy igazolást az elbeszélő úr, s ezzel a nem szabályosan előző gépkocsivezető biztosítójánál jelentkezett. Ám napok múlva már nem tudta bizonyítani kárát, mert a véres ruha ki lett mosva, és a szemüvegről sem lehetett eldönteni, hogy akkor sérült-e meg…

Mindent rögzíteni!

A DKV Zrt. illetékese a nyilatkozattal kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta, hogy „az utasnak ezen a nyomtatványon többek között meg kell adni az adatait, a baleset körülményeit, az érintett jármű rendszámát/pályaszámát, a sérüléseit, a sérült tárgyakat, értékeket, valamint a tanúkat is rögzíteni kell. Ezen felül nyilatkoznia szükséges az utasnak, hogy a társasággal, a járművezetővel szemben van-e követelése, hogy kíván-e élni ezzel a jövőben. Ezt lehetőség szerint az utasnak kell kitöltenie, önként, saját meglátása szerint, aláírással igazolva. Amennyiben az utas utólagosan mégis benyújtja igényét, abban az esetben neki kell hitelt érdemlően, tanúkkal, megfelelő orvosi szakvéleménnyel bizonyítani azt, hogy sérülése a járművünkön keletkezett. Ebben az esetben társaságunk lefolytatja a belső vizsgálatot – járművek GPS és tachográf adatai és a járművezető által elmondottak alapján –, szükség esetén a rendőrség és más külső szakértő bevonásával. Amennyiben a vizsgálatot követően megállapítható a DKV Zrt. felelőssége, úgy a balesetből fakadó károkat – legyen az egészségügyi, vagy tárgyi – megtérítjük”.

A történet tanulsága tehát ebben a néhány mondatban van: körültekintően töltsük ki a nyilatkozatot, mert másnap már sokkal nehezebb lesz bizonyítani állításunkat!

HBN–BB