Ne essenek csalók áldozatává!

Ne essenek csalók áldozatává!
© Illusztráció: Pixabay
Hajdú-Bihar – A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az idős, egyedülálló emberek védelmére, hiszen életkori sajátosságaikból adódóan kiszolgáltatottabbak és fokozottabban veszélyeztetettek bizonyos bűncselekményekkel szemben.

A Berettyóújfalui és Püspökladányi Rendőrkapitányság is csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást két férfival szemben, akik az elmúlt hetekben a gázszolgáltató egyenruhához hasonló megjelenésű, fényképes névkitűzővel ellátott munkaruhában csengettek be idősekhez, azzal az indokkal, hogy a lakásaikban lévő konvektorok gázcsapjait le kell cserélni, és ezzel készpénzt csaltak ki.

A prevenció érdekében a rendőrök rendszeresen tartanak előadásokat, fórumokat időseknek, azonban az áldozattá válás megelőzése szempontjából kiemelkedő szerepe van a lakókörnyezetnek, a családtagok, ismerősök törődésének, odafigyelésének is.

Néhány tanács szépkorúak részére az áldozattá válás elkerülése érdekében:

  • Ne engedjen be idegeneket a lakásába! Sokféle trükkel próbálkoznak a bűnözők, hogy előzetes terepszemlét tarthassanak.
  • Használjon videó kaputelefont, de kitekintő nyílást vagy ablakocskát is minden bejárati ajtóra lehet tenni. Ne nyisson ajtót addig, amíg nem tisztázza a látogató célját és szándékát, ne érezze emiatt magát nyomás alatt vagy kényelmetlenül.
  • A hivatalos személyek mindig fényképes igazolványt tartanak maguknál. Ha kételkednek az igazolvány hitelességében, kérjenek segítséget rokontól vagy a lakókörnyezettől!
  • Idegeneknek soha ne mutassák meg, hogy hol tartanak készpénzt az ingatlanban!
  • A bejárati ajtót mindig gondosan zárja be, még akkor is, ha otthon tartózkodik. Vigyázzon a lakáskulcsaira, ne adjuk ki a kezéből, és persze ne hagyja el!
  • Szervezzen szomszédjaival közösen egyfajta figyelő szolgálatot!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését!

– police.hu –